Airco en verwarming = lucht/lucht warmtepomp

Een airconditioning werkt op dezelfde technologie als een warmtepomp. Logisch dus dat velen beiden combineren. Lees hier de voordelen van een warmtepomp met airco tijdens de winter en zomer?

Airco en warmtepomp: de werking is hetzelfde

De manier waarop een warmtepomp de lucht verwarmt is volledig gelijk aan de manier waarop airconditioning de lucht afkoelt. Alleen is de werking omgekeerd. Men noemt dit ook een omkeerbare warmtepomp. Bij een airco gaat de warmte lucht naar buiten en gekoelde lucht naar binnen. Bij een warmtepomp gaat de koele lucht naar buiten en wordt de opgewarmde lucht naar binnen gestuwd.

Er zijn dus geen twee afzonderlijke systemen nodig om je woning, kantoor of bedrijf te koelen in de zomer en te verwarmen in de winter. Enkel de werking van de warmtepomp/airconditioning (buitenunit) moet omgekeerd worden. De werking omkeren is simpel en goedkoop. Een buitenunit zal dus niet veel meer kosten.

Voordelen van een warmtepomp combineren met een airconditioning

Door het gebruik van slechts één systeem zal je minder onderhoudskosten hebben. Ook zullen er minder toestellen aanwezig zijn in de woning. Dit bespaart een hoop plaats. Ook zal je slechts één aansluiting nodig hebben en geen lokale fossiele brandstoffen meer moeten gebruiken. Geen gasaansluiting meer nodig en zeker ook geen vervuilende mazouttank die jaarlijks moet gecontroleerd worden.

Enkel een aansluiting op het elektriciteitsnet is nog nodig om een perfect klimaat te creëren in je woning, bedrijfsgebouw of kantoor. Ook winkels en warenhuizen doen een goede zaak om een airco met een warmtepomp te combineren.

Nadeel van een warmtepomp samen met airco

Er is ook één groot nadeel en dat is het verbruik. De lucht koelen in de zomer en in de winter verwarmen kost heel veel energie. Ook al werkt een warmtepomp en airco met slechts 20-25% van de energie die andere oplossingen nodig hebben.

Als deze energie volledig moet aangekocht worden via het elektriciteitsnet, wordt dit een dure oplossing. We raden dus aan als je een warmtepomp combineert met een airco (actieve koeling van de woning/bedrijf) dat je direct ook kijkt voor de investering in zonnepanelen.

Zonnepanelen met airconditioning drukken de kost tot op het niveau dat je bijna gratis kan koelen. Natuurlijk is het effectieve verbruik afhankelijk van de eisen dat je stelt aan je airco en de hoeveelheid energie je zonnepanelen kunnen opwekken. Een ander alternatief is het plaatsen van elektrische verwarming zoals elektrische radiatoren.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte