Wat zijn de voor- en nadelen van airco?


Natuurlijk kopen we een aircosysteem zodat we de temperatuur in huis zelf kunnen regelen maar er zijn nog meer voordelen. Spijtig genoeg zijn er ook enkele nadelen aan een airco-installatie. We zetten ze even voor jou op een rijtje.

Nadelen van airconditioning

Enkele van de meest voorkomende nadelen van airconditioning zijn:

 • Verbruik van energie
  Airco’s verbruiken veel energie en deze energie is zo goed als altijd afkomstig van elektriciteit. Als deze elektriciteit niet lokaal opgewekt wordt door je eigen zonnepanelen of warmtepomp, loopt de elektriciteitsfactuur door je airco-installatie aardig op. De koeling van een ruimte heeft dus zijn prijskaartje. Kies daarom altijd voor energiezuinige airco.
 • Lawaai van een airco
  Vaste airconditioning werkt vrij stil maar er kan toch nog geluidsoverlast voorkomen als het muisstil is. Een binnenunit produceert soms tot 50 dB aan geluid. Dit is vergelijkbaar met een stille conversatie op de achtergrond. Monoblocks daarentegen maken tot wel 75 dB aan geluid en dit is al snel vergelijkbaar met een stofzuiger of een passerende auto op 20 meter afstand. Sommige vaste airco’s hebben binnenunits met fluisterstand. Dit komt overeen met het zacht zoemen van een ventilator. Kies daarom het best voor stille airco.
 • Airconditioning neemt ruimte in & is niet mooi
  De plaatsing van airco neemt extra ruimte in en is niet altijd even mooi om naar te kijken in je interieur. Zeker wandairconditioning (wandunit), vloerairconditioning (vloerunit) of een mobiel toestel verstoren de ruimte. Om dit te vermijden, laat je de cassette het best inbouwen in de muur of het plafond. Of je kan opteren voor de aankoop van een design-airco.
 • Een airco vergt onderhoud
  Net zoals elke andere installatie heeft een airconditioning onderhoud nodig. Bij een onderhoud wordt de koelvloeistof gecontroleerd, leidingen worden nagekeken en filters worden vervangen.

Voordelen van airconditioning

Gelukkig zijn er ook veel voordelen verbonden aan de installatie van airco in je kantoor, woning of bedrijf. De belangrijkste zijn:

 • Koeling van de ruimte
  Natuurlijk is dit het doel van airco en tegelijkertijd het belangrijkste voordeel. Een koele woning op hete dagen is belangrijk voor je leefkwaliteit. Een koele werkplek zorgt ook voor meer productiviteit. Airco in huis zal er tijdens warme zomerdagen voor zorgen dat ramen en deuren niet tot midden in de nacht open hoeven te staan. Dus ook geen ongewenste beestjes zoals muggen binnen je woning.
 • Ventilatie van de ruimte
  Naast koelen, kan een airco ook de woning ventileren en dit is belangrijk want onze woningen en bedrijven zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er te weinig verse lucht binnenkomt. Om de luchtkwaliteit binnenin te behouden moet je de ruimte voldoende ventileren.
 • Ontvochtigen van de lucht
  Vochtige lucht zorgt voor een onaangenaam gevoel omdat je zweet niet tijdig kan verdampen. Het lichaam kan dus niet afkoelen zoals het hoort. Droge lucht samen met enkele graden minder warmte maken een wereld van verschil op hete dagen. Zelfs een zomerse dag met hoge luchtvochtigheid kan al irriteren.
 • Hogere productiviteit
  In een te warme of vochtige ruimte kan niet behoorlijk gewerkt worden. Niet alleen zorgt airco voor een hogere productiviteit maar zal het ook de motivatie in de hand werken. Op echt warme dagen boven de 30° Celsius zullen werknemers zelfs met veel plezier komen werken als je een airco geïnstalleerd hebt.

Het meeste voordeel haal je uit een airconditioning als die direct ook als verwarming fungeert. Meestal wordt hier ook gekozen voor een lucht-water warmtepomp of grond-water warmtepomp. Zo heb je ook direct in de winter een aangename woning aan de meest voordelige prijs want het verbruik van een warmtepomp ligt veel lager dan een standaard verwarmingsinstallatie.

Ook het installeren van zonnepanelen zal de energiekost enorm doen dalen aangezien je zelf lokaal je elektriciteit opwekt.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte