Wandairconditioning

Wandairco is één van meest populaire airco-systemen dankzij haar perfecte koeling en flexibele opstelling.

Eigenschappen wandairconditioning

Airco die hoog tegen de muur opgehangen wordt, noemt men wandairco. Airco die op de muur of op vloer wordt geplaatst, noemt men vloerairco. Wandairco valt onder "vaste airco" omdat deze vast en niet mobiel is maar het principe van koelen is hetzelfde. Het is een zeer populaire soort airconditioning dankzij de eenvoudige plaatsing, de gunstige prijs en de goede luchtverspreiding doordat de binnenunit omhoog wordt gehangen. De airco staat niet in de weg en je hebt geen gedoe met de luchtafvoer.

Toepassing wandmodel

Wandairco wordt meestal geplaatst in huis, in kleine tot middelgrote ruimtes zoals in slaapkamer of zolderruimte. Maar past ook perfect in kleine tot middelgrote kantoren, kleine winkels & hotelkamers en kapsalons.

Soorten wandairco

Wandairco valt onder split-airco. De installatie bestaat meestal uit 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits.

Single-split wandairco

Single-split airco of monoblok airco bestaat uit één unit die buiten wordt geplaatst ( buitenunit ) en zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van warme lucht. Belangrijk is dat de buitenunit correct wordt geplaatst om ten volle van airco te kunnen genieten. Binnen bevindt zich één binnenunit. Deze zorgt voor de verspreiding van verse en koele lucht. Single-split wandairco is ideaal voor de permanente en perfecte koeling van 1 ruimte.

 

Multi-split wandairco

Multi-split airco bestaat meestal uit 1 buitenunit en meerdere binnenunits. Het voordeel van dit soort airco is dat je meerdere ruimtes tegelijkertijd kan koelen. Je kan per kamer verschillende functies instellen. Zo kan je bijvoorbeeld in de slaapkamer tijdens een warme zomerdag een kamertemperatuur vragen van 19° Celcius en op zolder ( waar meer koelvermogen nodig is ) een temperatuur van 22° Celcius. Elke unit kan los van elkaar verschillende functies uitvoeren.

Plaatsing wandairco

Om optimaal en comfortabel te genieten van je airco is de plaatsing van binnenunit ook belangrijk. Zorg ervoor dat je nooit de binnenunit dichtbij een warmtebron plaatst zoals een dakvenster, verwarmingstoestel of een lamp. Laat ook nooit de unit koude lucht direct in het gelaat blazen. Lees hier alle tips omtrent de plaatsing van airco.

 

Koelvermogen wandairco

Afhankelijk van de indeling, oriëntatie, aantal vensters... van de ruimte(s) dien je het koelvermogen te berekenen. Door een studie te maken van de te koelen ruimte(s) reken je het minimum koelvermogen uit. Koop daarom steeds een wandairco met voldoende koelvermogen. 

Functies & verwarmen

Best koop je een airco die functies in huis heeft die voldoen aan jouw eisen. Wist je dat muurairco kan koelen, verwarmen, ontvochtigen en ventileren? Alles kan je bedienen dankzij de infrarood afstandsbediening of de app. Dient jouw airco ook te verwarmen, dan plaats je een airco-warmtepomp. De lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Bij onvoldoende warme lucht, zal het toestel wel extra elektriciteit verbruiken om de gevraagde binnentemperatuur te bereiken. Daarom is de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen interessant voor jouw portemonnee.

Prijs wandunits

De prijs van een wandairco voor particulieren en kleine zakelijke installaties is een stuk duurder dan mobiele airco maar is het zeker en vast waard. De richtprijs voor de plaatsing van een single-unit airco ligt rond €1.500 - €3.000. Plaats je meerdere binnenunits dan dien je een extra kost van €500 - €750 per unit te voorzien ( max. 5 units ). Hoe meer binnenunits, hoe meer bekabeling en breek-en kapwerk, en hoe meer vermogen je buitenunit dien te hebben. Wij raden aan om een offerte op maat aan te vragen. Wens je een airco met warmtepomp, dan dien je kostprijs van minimaal €2.500 te voorzien.

Koop steeds stille en energiezuinige wandairco's. Airco's die minder dan 50 dB produceren worden als stil aanzien. Koop steeds een airco in een zeer hoge energieklasse. Vraag raad aan jouw installateur.

Waar wandairco kopen: online shops & winkels

Winkelnaam Webshop
Coolblue mobiele airco Bekijk aanbod
Bol.com mobiele airco Bekijk aanbod

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte