Airco voor winkels en warenhuizen

Winkels en warenhuizen hebben enkele nadelen tegenover privéwoningen, kantoren of andere bedrijven: grote open oppervlakten en veel passage naar binnen en buiten ( deuren gaan steeds open en dicht ). Wat zijn de mogelijke airco-oplossingen voor de retailsector?

Creëer een aangename ruimte voor je personeel, bezoekers of klanten

Een winkel of warenhuis heeft een gematigd klimaat nodig zodat klanten niet naar buiten hollen of snel-snel hun boodschappen afwerken. Dit doe je niet enkel door de temperatuur te beheersen maar ook door de luchtvochtigheid en ventilatie optimaal te beheren.

Een goed gekoelde omgeving zorgt er ook voor dat je medewerkers zoals personeel, verkopers en kassiersters, de klanten rustig en vlot te woord blijven staan. Ook wanneer het laat op de middag 37° Celsius buiten is. Een ideale binnentemperatuur beïnvloedt wel degelijk het koopgedrag en de productiviteit van personeel.

Toepassing airco in retail

 • nachtwinkels;
 • buurtwinkels;
 • warenhuis / superette;
 • schoenenwinkel;
 • bakkerij;
 • slagerij;
 • kledingwinkels;
 • shoppingcentrum;
 • juwelier;
 • droogkuis;
 • boekhandel;
 • elektrowinkel;
 • showroom;
 • vishandel;
 • ...

Welke vaste airco kies je?

Het soort airco dat je kiest, hangt af van de grootte van de winkelruimte en van het aantal ruimtes die dienen gekoeld te worden. Ook is het belangrijk om te weten of alle ruimtes dezelfde temperatuur dienen te hebben. Wil je de medewerkers op kantoor dezelfde temperatuur geven als in de winkel? Heb je een grote ruimte te koelen of meer dan 6 afzonderlijke ruimtes dan is een VRF airco een goede optie. Voor bijvoorbeeld 4 ruimtes kies je beter voor multisplit-airco.

Alternatieve soorten koeling voor grote winkels zijn de ijswatergroep & chiller ( enkel koelen ) en betonkernactivering. Betonkernactivering (BKA) is het verwarmen of koelen van een ruimte door een vloeistof, meestal water, te pompen door zeer lange, diffusiedichte leidingen die in de kern van de betonnen vloer of het betonnen plafond zijn aangebracht en niet in de dekvloer.

Ook een boutique of klein warenhuis kiest beter voor een multisplit-airco dan voor een monosplit-airco om de simpele reden dat deze laatste airco een grotere luchtstroom dient te  genereren om de winkel gekoeld te krijgen wat erg onaangenaam is. Pashokjes bijvoorbeeld zullen al snel te warm zijn voor je klanten als de koele-luchtstroom te ver af is.

Zorg als uitbater er zeker voor dat er voldoende plaats is voor de buitenunits. Deze worden bij voorkeur op het dak geplaatst maar uit het zicht van de klanten.

Welke soort binnenunit kies je?

Zo goed als zeker kies je het best voor een plafondunit zoals cassette-airco. Deze is bijna niet zichtbaar voor de klanten ( zie ingebouwd in vals plafond ) en verdeelt de gekoelde lucht perfect over de ruimte. Wandairco’s (wandunits) of vloerunits zijn ook een oplossing maar slechts als plafondairco niet mogelijk is ( er is geen vals plafond aanwezig ). Voor grote ruimtes zijn deze binnenunits niet goed aan te sturen. Een laatste mogelijkheid is de plaatsing van kanaalairco of ductunits. Hierbij wordt koude lucht via een buizensysteem en roosters in de winkelruimte geblazen.

Extra comfort en energiebesparing: een luchtgordijn

Veel kleine winkels kiezen enkel voor een luchtgordijn en dat werkt prima. Maar ook grotere winkels en warenhuizen kunnen hun voordeel halen uit een luchtgordijn. Het luchtgordijn zorgt er namelijk voor dat de gekoelde lucht niet naar buiten ontsnapt. Zo bespaar je veel energie en voorkom je een onaangename luchtstroom die je klanten een onaangenaam gevoel geeft. Een combinatie luchtgordijn / airco is uiteraard ook mogelijk.

Onderhoud van professionele airconditioning

Als je de airco voor zakelijke doeleinden gebruikt, is een degelijk en regelmatig onderhoud van het aircosysteem zeer belangrijk. Zo ben je zeker dat de airco perfect functioneert en dat de filters hun werk naar behoren doen. Ook de units dienen nagekeken worden op eventuele defecten of items die de luchtstroom hinderen ( bladeren, stof, … ). Meestal zullen winkels uitgerust zijn met zware airco installatie die verplicht een onderhoud en keuring dienen te ondergaan.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte