Airco voor zolderruimtes

De zon schijnt rechtstreeks op het dak en als het dak niet goed geïsoleerd is, wordt de zolderruimte een hete plaats. Maar zelfs met goede isolatie wordt de zolder al snel de warmste ruimte in de woning omdat warme lucht stijgt. Tijd voor een airco op de zolder dus.

Waarom een airco op de zolder installeren?

Zoals we reeds aanhaalden komt de warmte van de zon bijna rechtstreeks door het dak. Niet alleen de zolderruimte heeft hier last van. Ook ruimtes zoals slaapkamers die dicht bij het dak liggen, zullen aardig opwarmen. Ook als er goede isolatie aanwezig is, zal de warmte in de woning stijgen en van de zolder de warmste ruimte in huis maken. Bovendien worden zolderruimtes meer en meer ingericht als slaapkamer, hobbykamer of bureauruimte. Warmte zorgt voor ongemakkelijke hitte en gebrek aan zuurstof op de zolder. Een gebrek aan zuurstof en een hoge luchtvochtigheid kunnen worden opgelost met een airco-systeem.

Tip: plaats enkel een airco in zolderruimtes dewelke voldoende geïsoleerd zijn maar zorg wel voor voldoende verluchting.

Welke airco's zijn geschikt voor zolderruimtes?

Om zolderruimtes kan je kiezen tussen mobiele airco's ( minder aangeraden ) of vaste aircosystemen. Vaste aircosystemen kan je monteren in het plafond van de zolderruimte ( cassetteairco ) op voorwaarde dat het vals plafond van de zolder het gewicht kan dragen. Heb je geen vals plafond in je zolderruimte dan kan je opteren voor plafondairco. Dit soort aircosysteem wordt opgehangen tegen het plafond van de zolder en is zichtbaar.

Mobiele airco voor zolders of niet?

Nu we weten waarom we een airco op zolder moeten plaatsen, willen we natuurlijk snel-snel een oplossing. Grijpen naar een mobiele airco is hier geen goede oplossing omwille van het feit dat deze meestal niet voldoende koelvermogen hebben om de ruimte afdoende af te koelen. Ook een afvoerleiding door een dakraam hangen is niet ideaal. Doordat de afvoer door een dakraam dient te hangen blijft warme lucht de zolderruimte binnenstromen. Hierdoor dient de airco meer vermogen op te wekken dan dat deze aankan. Bovendien zal je energiefactuur razendsnel stijgen.

Split airco's voor de zolder

Voor de zolder is een split-aircosysteem perfect. Je hebt maar één binnenunit nodig ( indien koelvermogen dit aankan ) en de buitenunit kan net onder het dak tegen de buitengevel geplaatst worden of op het dak zelf gemonteerd worden.

Je kan echter ook direct voor multi-split airconditioning gaan en direct de onderliggende kamers of ruimtes koelen. Zo krijg je eenvoudig en zonder zware kosten een koele zolder en koele slaapkamers of hobbykamers. Doordat alle warme ruimtes tegelijkertijd gekoeld worden, is er veel minder energie nodig om een constante binnentemperatuur te bereiken. Het grote voordeel van een multi-split airco is dat je zelf kan kiezen welke ruimte welke temperatuur dient te krijgen. Wens je het neusje van de zalm, werk dan met multi-split airco met warmtepomp. Het systeem kan tal van verschillende functies aan:

  • koelen;
  • verluchten;
  • ventileren;
  • verwarmen;
  • ontvochtigen;
  • ...

Waar let je op voor een airconditioning op zolder?

Een zolder kan héél warm worden en het volstaat dus niet om enkel de totaal te koelen oppervlakte te berekenen om tot een idee te komen hoeveel koelvermogen de airco dient aan te kunnen. Er wordt meer koelvermogen gevraagd aan de buitenunit van een zolderruimte dan bijvoorbeeld van een slaapkamer op het gelijkvloers. Kijk voor je aankoopt zeker eens hoe warm de zolder wordt. Is het even warm op zolder als buiten of is het verschil slechts enkele graden?

Let ook zeker op de plaats waar de airco wordt geplaatst. Klik hier om onze tips te raadplegen.

Tip: laat door een vakman berekenen hoeveel koelvermogen een airco minimaal dient te hebben

Hoeveel kost een vaste airco op je zolder?

Een vaste airco van het model "split-airco" heb je reeds voor €2.000 en een multisplit-airco start vanaf €5.000. Wij raden aan om een gratis diagnose te laten uitvoeren door een erkende airco-installateur. Je ontvangt een vrijblijvende prijsofferte samen met een voorstel welk airco-systeem het beste van toepassing is op jouw zolder.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte