Mobiele airco: wat zijn de voordelen en waar let je op?

Heb je slechts een kleine ruimte te koelen of je zoekt op regelmatige basis een tijdelijke oplossing om je woning, bedrijf of kantoor te koelen dan is een mobiele airco de perfecte oplossing.

Een mobiele airco kopen

Veel mensen kopen een mobiele airco op het moment dat het niet meer uit te houden is in een bepaalde ruimte, denk maar aan een zolderruimte. Meestal kopen mensen airco tijdens een hittegolf of periode met lang, zonnig en warm weer. Op dat moment snel-snel een mobiele airco kopen in de dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak is een slecht idee want een verplaatsbare aircotoestellen kopen is een investering in de toekomst. Je zal hem zeker langer gebruiken dan enkele weken in de zomer.

Let op het koelvermogen van je mobiele airco

Om de mobiele airco optimaal te laten renderen moet deze voldoende koelvermogen hebben voor je ruimte. Daarom plaatsen veel fabrikanten de maximale grootte van de te koelen ruimte op de mobiele airco. Deze maximale grootte kan je wel letterlijk nemen dus reken zeker 10 procent extra.

Plus is het ook best dat je weet dat de grootte, uitgedrukt in m², slaat op een ruimte met standaard hoogte. Heb je een kantoor, magazijn of keuken dat hoger is, reken deze extra volume zeker mee.

TIP: reken ongeveer 1KW aan koelvermogen voor 10 m²

Mobiele airco met afvoer of zonder slang/buis naar buiten

Tijdens het koelen van de lucht wordt ook water onttrokken aan de lucht. Dit water dient afgevoerd te worden. Net zoals dit het geval is bij droogmachines, heb je bij mobiele airco’s twee opties: met afvoer naar buiten of met opvangbakje of lekbak. Lees meer over airco's zonder afvoer

Nadeel van mobiele airco’s met afvoer is dat ze steeds een opening naar buiten nodig hebben. Aangezien de airco mobiel is, zal er geen standaard opening zijn en wordt veelal een raam, dakraam of deur gebruikt. Dit zorgt voor een opening waar warme lucht ook weer binnen kan. Ook is het niet esthetisch om een afvoerslang te zien liggen of hangen.

Groot voordeel van mobiele airco met afvoer is dat ze zeer snel koelen, nadeel is het energieverbruik omdat de luchtverspreiding minder ideaal is.

Geluidsniveau van de mobiele airco

Bij een vaste airco wordt het meeste werk geleverd door de buitenunit. Bij een mobiele airco is dit natuurlijk niet het geval. Het is dus belangrijk om een mobiele airco te kopen die niet veel lawaai maakt tijdens het koelen. Het geluid van de airco wordt uitgedrukt in dB.

De meeste mobiele airco’s hebben een geluidsniveau van 50 tot 75 dB. Dit lijkt stil (vergelijkbaar met een vaatwasser of elektrische tandenborstel dichtbij) maar 's nachts zijn er toch veel mensen die problemen hebben met dit geluid om te slapen. Zal je de mobiele airco gebruiken op de slaapkamer om te kunnen slapen in warm weer (hittegolf) dan kies je best voor een geluidsarme airco. Een mobiele airco met minder dan 50 dB is geluidsarm te noemen.

Mobiele airco met split-unit

Tegenwoordig kan je ook een mobiele airco kopen die niet werkt met een rechtstreekse afvoer maar met een afzonderlijke buitenunit. Deze opstelling is duurder en heeft inderdaad twee units in plaats van één. Maar de verbinding tussen beide units is kleiner en kan langer gemaakt worden. Ook zal een mobiele airco met split zo goed als geruisloos werken binnen de ruimte. Dit is zeer belangrijk bij werk dat concentratie vergt of tijdens het slapen.

Hoeveel kost een mobiele airco

Een degelijke mobiele airco kan je al kopen vanaf €500 al zal je voor de zwaardere modellen ( grote ruimtes of kantoren ) al snel €2.000 betalen.

Wat is de levensduur van mobiele airconditioning?

Ondanks het feit dat mobiele airco geen goede opties om langdurig te gebruiken omwille van een hoger verbruik dan een vaste airco, is de levensduur van een mobiele airco best lang. Als er voorzichtig omgesprongen wordt met de mobiele airco dan is 10 jaar geen uitzondering. Net zoals bij de meeste elektrische apparaten is er minstens twee jaar garantie* op mobiele airco’s.

* garantie is afhankelijk per type / model / fabrikant.

Mobiele airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte