Plafondairconditioning

Warme lucht stijgt door een lagere dichtheid en hangt dus steeds bovenaan de ruimte. Net om die reden zijn plafondairconditioning & cassette-airconditioning de perfecte oplossing om tot een koele ruimte te komen.

Soorten plafondairconditioning

Er bestaan twee verschillende 3 soorten plafondairco’s: opbouw airco's, inbouw-cassette airco's en kanaalairco. Ze zijn geschikt voor zowel thuis, op kantoor of in een winkel te plaatsen.

1. Onderbouw plafondairco

De eerste soort is vergelijkbaar met wandairconditioning (wandunit) waar je de binnenunit aan de muur bevestigd. Alleen is het hier tegen het plafond. Daarom dat sommigen ook wel eens plafond onderbouw binnenunit zeggen. Meestal wordt deze oplossing geboden voor ruimtes waar geen verlaagd plafond aanwezig is. De installatie en plaatsing mag perfect op een vals plafond gebeuren als het plafond de totale constructie kan dragen. Het gewicht van een standaard plafondunit ligt tussen de 20 en 30 kg.

2. Cassette plafondairco

Voor valse plafonds of verlaagde plafonds kan je echter beter kiezen voor een cassette airco's. Dit soort airconditioning heeft als grote voordeel dat ze voor het grootste deel onzichtbaar zijn omdat ze in een vals plafond worden ingewerkt. Reken wel dat je boven het vals plafond minstens 25 cm hoogteverschil nodig hebt om de cassette-airco optimaal te laten werken. Dit systeem is voorzien van een 2 of 4-zijdig lucht 360 graden uitblaaspatroon. Dit zorgt voor een goede verdeling van koude lucht in de ruimte.

3. Plafond kanaalairco

Iets minder opvallend is kanaalairco. Er wordt een luchtkanaal met roosters gemonteerd achter een vals plafond of valse wand. Meestal wordt deze oplossing aangeboden bij grote airco-installaties met meerdere ruimtes die gekoeld dienen te worden, denk maar aan de koeling van hotelkamers of winkelruimtes.

Installatie plafondairconditioning

Beiden worden ze gemonteerd aan het plafond. Het speelt geen rol of dit plafond verlaagd is of vals is. Enkel het draagvermogen van de plafond moet groot genoeg zijn. Omdat er geen rechtstreekse verbinding kan gemaakt worden tussen de binnenunit en buitenunit werken alle plafondunits met leidingen naar de buitenunit. Natuurlijk kan je, afhankelijk van het model buitenunit, meerdere binnenunits aansluiten.

Voordelen van plafondairco

Plafondairco’s hebben veel voordelen tegenover andere modellen zoals wandmodellen of vloerunits. De grootste voordelen van plafondairco & cassette-airconditioning zijn:

 • grotendeels onzichtbaar;
 • nemen geen extra ruimte in;
 • werken energiezuinig;
 • zijn zeer stil;
 • stuwen de luchtstroom in alle richtingen;
 • ...

Bediening van plafondairco

De bediening van een plafondairco kan gebeuren via een vaste verbinding die ingewerkt of op de muur bevestigd is maar tegenwoordig kiest iedere fabrikant ook voor een afstandsbediening of bediening via een app op je smartphone. De meest voorkomende functies zijn:

 • sterkte instellen;
 • blaaspatronen instellen; (enkel één kant, met waves, … )
 • tijdschema aanmaken;
 • verschillende temperatuurregeling; (via sensoren)
 • ...

Hoeveel kost plafondairco?

Hier moeten we een onderscheid maken tussen de standaard plafondairco en de cassetteairco. Voor een plafond onderbouw binnenunit ben je ongeveer €800 kwijt en voor een cassettemodel ben je tussen de €1.250 en €2.500 kwijt. Let er wel op dat dit de instapmodellen zijn en dat je meer geld kwijt bent als je een groter koelvermogen wenst. Meeste instapmodellen hebben tussen de 5 en 7Kw koelvermogen aan boord.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte