Vaste airco: ontvochtigen, ventileren en geluidsarm koelen

Als het aankomt op een aangenaam gekoelde woning is een vaste airco de enige keuze. Een vaste airco verbruikt ook veel minder energie in vergelijking met een mobiele airco. Daarnaast heeft een vaste airco ook veel andere voordelen.

Ontvochtigen van de lucht met een vaste airco

De luchtvochtigheid speelt een grote rol in de manier we warmte en hitte aanvoelen. Een vaste airco die de vochtigheid van de lucht kan regelen en eventueel overtollig vocht kan afdrijven, is interessant. Om af te koelen zweten we. Maar dit zweet moet kunnen verdampen om onze temperatuur te regelen. Hoe vochtiger de lucht is, hoe slechter je zweet kan verdampen en hoe warmer we het krijgen.

Vaste airconditioning geldt ook als ventilatie

Tegenwoordig is het ventileren van een woning verplicht bij nieuwbouw of grote renovaties. Deze verplichting kwam er na studies welke uitwezen dat door de fel verbeterde isolatie in woningen de binnenlucht veel ongezonder werd.

Als je dus een vaste airco installeert die ook de woning kan ventileren, sla je twee vliegen in één klap. De kostprijs van je woning bij het bouwen of grote renovatie zal ook lager liggen met één systeem dan een woning waar er zowel een ventilatiesysteem als airco dient geïnstalleerd te worden.

Geen nieuwbouw maar bestaande woning? Ook hier is een vaste airco met ventilatie een goede optie want je bestaande woning zal ondertussen al veel extra isolatie gekregen hebben. Onbewust is zo de binnenlucht van je bestaande huis verslechterd.

Meerdere ruimtes koelen

Een vaste airco kan met één of meerdere binnenunits werken. Je kan zelf kiezen waar je deze binnenunits plaatst. Voor grote ruimtes zoals de living, kantoor of magazijn kan je meerdere binnenunits plaatsen en in kleinere ruimtes zoals de slaapkamer of bureau plaats je één binnenunit.

Bij zowat elke vaste airco met meerdere binnenunits kan je elke binnenunit autonoom regelen. Soms is dit slechts maar een aan/uit knop en soms is dit met een volledige regeling van temperatuur en uurschema.

Geluidsarm koelen door een vaste airco te plaatsen

Bij een vaste airco wordt het werk geleverd door de buitenunit. Een werkende airco maakt sowieso geluid door de ventilator. Door de werking naar de buitenunit te plaatsen, heb je binnen geen geluidsoverlast of lawaai van je airco.

Split-airconditioning of multisplit-airconditioning

Als je een vaste airco installeert, heb je twee grote systemen waaruit je kan kiezen. De split-airconditioning werkt met één buitenunit en één binnenunit. Deze opstelling is perfect voor woningen waar er een centrale ruimte is of als je slechts één enkele ruimte wenst te koelen zoals de living, magazijn of kantoor. Daarnaast heb je ook een multisplit-airconditioning. Deze vaste airco werkt ook met één buitenunit maar stuurt meerdere binnenunits aan. Zo kan je een volledige woning of kantoor koelen.

Soorten binnenunits bij vaste airco

Afhankelijk van het gebruik en de te koelen ruimte, kan je kiezen uit 4 soorten vaste airco:

Prijs vaste airco

De prijs van vaste airco schommelt aardig tussen de verschillende soorten binnen- en buitenunits die je kan plaatsen. Ook het aantal binnenunits en het koelvermogen van de airco speelt een rol in de prijsbepaling van je vaste airco. Laten we zeggen dat een eenvoudige split-airconditioning plaatsen je minstens €1.000 kost. Voor de basisopstelling van een multisplit-airconditioning ( één binnenunit en één buitenunit ) zal je €1.500 betalen. Reken bij deze prijs ongeveer €500 - €700 extra per bijkomende binnenunit afhankelijk van de plaatsing en de locatie.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte