Airco voor thuis: welke airco kies je?

Een airco voor een privé-woning moet voldoen aan een paar eisen en deze verschillen met een airco voor kantoren of bedrijven. Zo zullen velen de slaapkamer koel wensen en de woonruimtes aangenaam fris. Maar ook de zolder mag niet te warm worden.

Airco in huis: elke ruimte een andere koeling

In een woning wens je verschillende temperaturen per vertrek. Leef- en werkruimtes in huis vereisen een andere binnentemperatuur om leven, werken en slapen zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zal je een slaapkamer lekker fris wensen tot 18° Celsius maar volstaat 20 tot 24° Celsius voor de living of keuken.

Heb je een woning die nog niet volledig goed geïsoleerd is, dan zal je ook de zolderruimte willen koelen omdat daar de warmte gevangen gehouden wordt en doorstroomt naar de andere ruimtes in huis. Omgekeerd is het net zo dat bij een goed geïsoleerde woning er ook voldoende ventilatie dient te zijn.

Ideale kamertemperatuur

Soort ruimte Gevoelstemperatuur*
Woonkamer 20° - 24° Celcius
Slaapkamer 16° - 18° Celcius
Zolderruimte ( hobby- & slaapkamer ) 16° - 22° Celcius
Badkamer 24° Celcius

* Een behaaglijke temperatuur in huis is voor iedereen verschillend en kan afwijken van bovenstaand advies.

Een mobiele airco voor kleine kamers

We halen even aan dat een mobiele airco niet de meest optimale oplossing is om je woning te koelen. Een mobiele airco is enkel handig als je één ruimte wenst te koelen voor een korte periode omdat je bijvoorbeeld de volledige dag in de ruimte werkt. Een mobiele airco heeft veel minder vermogen en verliest ook nog eens aardig wat koele lucht via de afvoerleiding door een deur of raam. Bovendien ligt het verbruik hoger dan vaste airco.

Ook zal de ruimte snel weer opwarmen eens je de mobiele airco uitzet omdat de woning zelf niet gekoeld is. Omliggende ruimtes en het dak zullen al snel hun warmte afgeven aan de gekoelde ruimte. Voor de slaapkamer zijn de meeste mobiele airco’s niet geschikt omwille van hun lawaaierigheid. Velen van deze mobiele airco’s maken meer dan 50 dB aan geluid. Dat is aardig veel om naast te slapen. Het voordeel van een mobiele airco voor thuis is de aankoopprijs, de zeer snelle installatie en dat er geen buitenunit aanwezig is.

Kies je toch voor verplaatsbare airco, koop dan een energiezuinig en stil model. Zorg er ook voor dat het koelvermogen voldoende is om verschillende ruimtes te koelen.

Adviesprijs vanaf: €500

Mono split-airco voor thuis

Als je niet veel geld wenst uit te geven aan vaste airco en mobiele airco is totaal uit den boze, dan is een single-split airco een goed alternatief. Hier wordt een binnenunit rechtover de buitenunit geplaatst en verbonden via 2 leidingen door de muur. Meestal gaat men over tot de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp.

Deze opstelling heeft veel koelvermogen en zal de living of keuken en omliggende ruimtes perfect kunnen koelen. Verafgelegen ruimtes, slaapkamers of de zolder zullen niet voldoende gekoeld geraken. Als je deze ruimtes niet voldoende kan afsluiten van de gekoelde ruimte zal er tevens veel energie en koelte verloren gaan langs daar.

Wel zal de split-airco de woning enkele graden koeler maken dan buiten en dit kan reeds voldoende zijn om een behaaglijk gevoel te krijgen in huis. Zeker als je een vaste airco koopt die ook de lucht ontvochtigd en ventileert.

Adviesprijs vanaf: €1.500

TIP: kijk of je niet beter twee split-airco’s installeert in plaats van één multisplit-airco

Multisplit-airco voor in je woning: de perfecte koeling!

Als je echt de perfecte oplossing wenst tijdens warme zomerdagen, dan kies je voor een multi-split airconditioning in je woning. Een multisplit-airco heeft één buitenunit die meerdere binnenunits kan aansturen in verschillende kamers.

Elke binnenunit kan haar eigen koeling genereren. Het kan dus zeker om de slaapkamer tot 18° Celsius te brengen, de living tot een gezellige 24° en op zolder de airco slechts in werking te laten treden als deze meer dan 28° Celsius bereikt. Zo bescherm je de volledige woning tegen de hitte.

Voor elke binnenunit kan je dan ook nog eens kiezen uit verschillende soorten. Zo zijn de wandunits heel populair omwille van hun eenvoudige plaatsing en goede koeling. Ook plafondunits of cassette-airco’s hebben deze voordelen maar zijn iets moeilijker te plaatsen. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een mooie vloerunit.

Adviesprijs vanaf: €1.500 + €500 per extra binnenunit

Airco met verwarming

Als je de moeite neemt om een goede airco te plaatsen, is het handig dat deze airco in de winter ook een tandje kan bijsteken om de woning te verwarmen. De airco kan dan eenvoudig als warmtepomp fungeren. Hier raden we wel aan om zonnepanelen te combineren met je airco. Zo beperk je de kosten van energie want verwarmen op elektriciteit is niet goedkoop als je enkel gebruikt maakt van het elektriciteitsnet.

Adviesprijs vanaf: €2.500

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte