Multi split-airco: vaste airco met 1 buitenunit en meerdere binnenunits

Van alle soorten airconditioning is de multi split airconditioning het summum. Een multi split airconditioning kan een volledig kantoor, bedrijfsgebouw of woning koelen op een energiezuinige manier. Maar een multi split airconditioning heeft nog veel meer voordelen…

Hoe werkt een multi split airconditioning?

Een multi split airco-installatie is waarbij binnen- en buitenunits los van elkaar gekoppeld worden aan de airconditioning. Zo kan je één buitenunit installeren samen met meerdere binnenunits om een volledige woning, kantoor of zelfs magazijn of fabriek te koelen.

Een vaste multi split airconditioning met één buitenunit en meerdere binnenunits is de meest voorkomende opstelling omdat één buitenunit voldoende koelvermogen heeft om een volledige woning of kantoorruimte te koelen. Dit komt vooral omdat je met een multi split airco:

 • De ruimte koel houdt en dus minder vermogen nodig hebt dan de ruimte afkoelen
  Het kost minder energie om een ruimte op 20° Celsius te houden dan deze af te koelen van 28° Celcius naar 20° Celsius.
 • Niet alle ruimtes op dezelfde manier gekoeld dienen te worden
  Sommige ruimtes dienen niet gekoeld te worden en bij andere volstaat het om ze af te koelen tot 26° Celsius.
 • Niet elke ruimte op het zelfde moment dient gekoeld te worden
  Je kan een kantoor, vergaderzaal, living, slaapkamer, … slechts voor een bepaalde periode koelen ( enkel ‘s nachts, tijdens gebruik, …)

Bij de aankoop van je multi split airconditioning kijk je goed naar het aantal binnenunits dat je nodig zal hebben. Veel multisplit-airco's werken namelijk met een maximum aantal binnenunits dat aangesloten kunnen worden ongeacht het koelvermogen. Ga je in eerste instantie niet alle ruimtes koelen van je bedrijf, kantoor of woning dan neem je best een multi split-airconditioning waar het maximum aantal binnenunits hoger is dan het aantal binnenunits dat je zal installeren. Je weet nooit of je een bepaalde ruimte alsnog wenst te koelen omdat ze van functie verandert.

Heb je alsnog niet voldoende koelvermogen met één buitenunit? Het is perfect mogelijk om meerdere buitenunits met elkaar te koppelen om nog meer koelvermogen te ontwikkelen.

Het maximum aantal binnenunits wordt bepaald door de buitenunit

Ook al is het het model van de binnenunit waar je eerst naar kijkt als je een airco ziet, het is de buitenunit die het belangrijkst is want de buitenunit bepaalt het maximum aantal binnenunits. Een buitenunit is namelijk uitgerust met een aantal koelleidingen. Per koelleiding kan je één binnenunit aansluiten.

Een multi split airconditioning bedienen

De tijd dat je de binnenunit enkel aan het toestel zelf kon bedienen is gelukkig voorbij al is het toch even opletten want er zijn veel soorten manieren aanwezig om de binnenunit of meerdere binnenunits te bedienen.

 • Infra-rood afstandsbediening
  Werkt enkel als de binnenunit in direct zicht is.
 • Afstandsbediening
  Kan de binnenunit bedienen als je binnen in een bepaalde afstand van de binnenunit bevindt. Meestal is dit 5 tot 10 meter afhankelijk of er obstakels tussen de bediening en de binnenunit zijn.
 • Via een app/wifi
  Een handige manier is de binnenunit bedienen met je smartphone (app). Zo kan je via een bestaande wifi verbinding de binnenunit instellen. Ook kan je via je smartphone de airco bedienen als je niet thuis of kantoor bent. Een uurtje voor je thuiskomst beginnen koelen vormt geen probleem.

Soms is er ook een app of bedieningspaneel aanwezig om alle binnenunits te bedienen. Soms beperkt deze bediening zich tot allemaal uit of allemaal aan. Maar in veel gevallen zal je elke binnenunit afzonderlijk kunnen instellen. Ook is het bij verschillende binnenunits mogelijk om deze te programmeren. Dit kan via een eenvoudig uurschema of een ingewikkelde kalenderfunctie. Vooral de mogelijkheden bekijken voor je koopt en laat installeren is belangrijk.

Bij sommige bedieningen zie je ook eventuele foutmeldingen of info over de werking. Deze extra’s geven belangrijke informatie om eventuele defecten snel op te sporen. Ook een verminderde werking van de airco wordt snel opgemerkt ook al ben je niet in de ruimte.

Soorten binnenunits voor een multi split airconditioning

Het is niet omdat je verschillende binnenunits aan één buitenunit schakelt dat deze allemaal van de zelfde soort moeten zijn. Als de binnenunits van het zelfde model zijn, is het al voldoende. De verschillende soorten binnenunits zijn:

 Je kan dus je binnenunit kiezen afhankelijk van de ruimte en de mogelijkheden dat je binnen deze ruimte hebt om een vaste airco (binnenunit) te installeren.

Extra functies op je multi split airconditioning

Een multi split airconditioning plaatsen is een goede investering maar je kan deze investering nog meer laten renderen door extra functies. Veel voorkomende functies die een airco meerwaarde bieden zijn:

 • Lucht ontvochtigen
  Deze functie komt veel voor omdat een hoge luchtvochtigheid een onaangename warmte geeft aan een ruimte. Een lagere luchtvochtigheid zal dus leiden tot een ruimte dat minder moet gekoeld worden. Dit kan soms wel 2 graden celsius koeling verschillen om aan dezelfde perceptie van warmte (warmte-gevoel) te komen.
 • Lucht verwarmen
  Sommige airco’s kunnen ook de ruimte verwarmen. Deze airco’s worden dan eerder een airco-warmtepomp genoemd. Let er wel op dat bij deze warmtepomp de koeling actief verloopt. Een actieve koeling gebeurt door een compressor. Passieve koeling gebeurt door de koelte in de lucht of bodem van de warmtepomp door de woning te stuwen.
 • Lucht koelen
  Een airco stuwt koude lucht in een warme ruimte waardoor het aangenaam verblijven wordt.
 • Ventileren
  Een airco zorgt voor een luchtstroom binnen de woning of kantoor. Logisch dus dat de airco ook kan ingezet worden om de woning te ventileren.

Prijs van een multisplit-airconditioning

Een multi split airconditioning is de duurste oplossing van alle aircosystemen maar dit is enkel omdat je meerdere binnenunits zal installeren. De prijs voor de buitenunit zal je €1.000 tot €5.000 kosten afhankelijk van de installatie, aantal koelleidingen en koelvermogen. Per extra binnenunit reken je dan €750 of €1.500. De prijs van een binnenunit is eerder afhankelijk van de uitvoering:

 • wand, vloer of plafondmodel;
 • plaatsing; (eenvoudige plaatsing, hoek, … )
 • afstand tussen de binnenunit en de buitenunit;
 • bediening;
 • ...

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte