Oude airco vervangen door energiezuinige airco

Een nieuwe airco kopen? Kies dan voor een energiezuinig toestel. Maar hoe herken je deze airco's?

Warmtepomp = hernieuwbare energie

Energiezuinige airco's zijn deze die met een lucht-lucht warmtepomp uitgerust zijn. Ze kunnen zowel warmen als koelen. Over het algemeen zal een airco met warmtepomp maar 20% elektriciteit verbruiken om het ganse jaar te voldoen aan koelen en verwarmen ( bij normaal gebruik en temperatuurwaarden ) en dus +/- 80% hernieuwbare energie gebruiken.

Lees meer over koelen en verwarmen met aircosysteem.

SEER- en SCOP-waarde

Het energieverbruik van een airco-warmtepomp wordt uitgedrukt in de SEER-waarde en SCOP-waarde. Hoe hoger de SCOP- en SEER-waarden, hoe zuiniger het aircotoestel. Dankzij deze labels kunnen de energieprestaties van verschillende toestellen makkelijk met elkaar worden vergeleken.

SEER-waarde

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) geeft de seizoensgebonden waarde van de energie-efficiëntie van het product weer en bepaalt zijn energieklasse in koelmodus.

SCOP-waarde

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) geeft het seizoensgebonden rendement weer en bepaalt de energieklasse van de warmtepomp in verwarmingsmodus.

Energielabel & energie-efficiëntieklassen

Hoe kan je nagaan hoe energiezuinig een airco is? Door bij aankoop te kijken naar het energielabel dat bij de airco geleverd wordt. Of je kan de technische fiche nalezen. Deze moeten de SEER en SCOP-waarde weergeven. Kies altijd voor een A+++ of A++ energieklasse. Deze toestellen zijn iets duurder in aankoop maar het meest energievriendelijk. Op termijn win je je investering gewoon terug.

Tip: Het stroomverbruik wordt in kWh weergegeven op het energielabel.

Hoe het verbruik van een airco berekenen

Formule: De berekening gebeurt als volgt: (aantal uren gebruik x aantal dagen gebruik) x ((vermogen toestel uitgedrukt in watt) / 1000) = aantal kWh.

Rekenvoorbeeld: bij een airco die kan koelen en verwarmen gaan we ervan uit dat deze gemiddeld 1x per week wordt gebruikt gedurende 4 uur. Jaarlijks energieverbruik airco: 4 x 52 x (3.500 watt / 1000) = 728 kWh.

Energiebesparing in standby-modus

De airco verbruikt altijd een beetje elektriciteit ook al staat hij niet aan. Hij gaat na het uitschakelen in stand-by modus. Wat kan bijdragen tot een energievriendelijke airco is de toepassing van energievriendelijk stand-by functie. Slimme airco's verbruiken als ze in stand-by staan nog zeer weinig elektriciteit t.o.v. oudere modellen. Het apparaat blijft in stand-by staan om infrarood uit te lezen ( afstandsbediening ) en om de koelvloeistof in goede conditie te houden.

Tip: als de airco lange tijd niet gebruikt zal worden, trek dan deze gewoon uit het stopcontact.

Kies voor airco met inverter-technologie

De inverter past de koeling en verwarming continu aan volgens de kamertemperatuur. In combinatie met kortere opstarttijden wordt constant de ideale temperatuur aangehouden. Hierdoor bespaar je tot 30-35% meer energie. Bijkomend voordeel is dat de apparaten stil werken. Het meerlaags filtersysteem pakt bacteriën, huisstofmijt en schimmels daadkrachtig aan.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte