Prijs airco: hoeveel kost een airconditioning?

De airco prijs is heel uitlopend maar via enkele stappen kan je alsnog een goed beeld krijgen van de richtprijzen.

Richtprijzen airco

Onderstaande tabel geeft een aantal richtprijzen* weer van standaard installaties met maximum 1 of 2 te koelen ruimtes.

Soort vaste airco Prijs* Offerte
Mobiele airco €500 - €1.000
Vaste airco zonder buitenunit ( console) €1.500 - €2.000 Offerte
Single-split airco ( 1 binnenunit ) €1.500 - €3.000 Offerte
Multi-split airco ( 1+1 extra binnenunit) €1.500 + €500 Offerte
Airco met warmtepomp Vanaf €2.500 Offerte

Hoe wordt de prijs bepaald?

De totaalprijs van een airco-installatie bestaat uit enkele grote onderdelen zoals:

  • soort airco; ( vast / mobiel )
  • al dan geen afvoer nodig;
  • de buitenunit en het koelvermogen;
  • het soort & aantal binnenunits;
  • leidingen en koppelingen;
  • moeilijkheid installatie en plaatsing;
  • aantal te koelen ruimtes;
  • ...

Subsidies & premies

Momenteel zijn er geen subsidies of premies te verkrijgen voor klassieke airco-installaties. Wel zijn er premies te verkrijgen voor warmtepompen-airco. Vraag meer informatie aan jouw installateur weke korting op de aankoop en installatie van de warmtepomp-airco er te verkrijgen zijn of lees hier zelf alle warmtepomp premies na.

De buitenunit en koelvermogen

De buitenunit is enorm belangrijk voor de goede werking van je airconditioning. De buitenunit zorgt namelijk voor het koelen van de buitenlucht en stuurt deze door naar binnenunits via leidingen (multisplit-airco) of rechtstreeks naar de binnenunit (split-airco). Vandaar dat het belangrijk is om het juiste koelvermogen te kiezen van je buitenunit. Hoe groter de ruimte of ruimtes die moeten gekoeld worden, hoe groter het koelvermogen van de buitenunit moet zijn en hoe duurder de buitenunit.

Ook moet de buitenunit geschikt zijn voor de binnenunits die je wenst aan te kopen. Niet elke buitenunit past op elke binnenunit. Dit geldt ook als er leidingen tussen beiden zitten. Let er ook steeds op dat een buitenunit een maximum aantal binnenunits kan sturen. Soms is dit twee, vier of meer. In andere gevallen kan een buitenunit wel 100 binnenunits laten werken. De prijs van een buitenunit is dus zeer variabel en gaat van €800 tot wel €5000 per unit.

Welke soort binnenunit kies je?

Als binnenunit kan je een vloerunit, wandunit of plafondunit kiezen. Elke soort binnenunit heeft haar prijskaartje. Over het algemeen gesproken is de vloerunit het goedkoopst en een plafondunit het duurste maar veel belangrijker dan de kleine prijsverschillen tussen de soorten binnenunits zijn de plaatsing en uitvoering van je binnenunit. Hoe meer binnenunits je nodig hebt, hoe groter een klein prijsverschil per unit zal opvallen op de totaalfactuur van je airconditioning.

Het aantal binnenunits bepaalt grotendeels het prijskaartje van je airco

Naast de buitenunit en het koelvermogen van deze unit is ook het aantal benodigde binnenunits van enorm belang om de totaalprijs van je airconditioning te berekenen. Niet alleen is er de prijs van de binnenunits zelf, er dienen ook meer leidingen voorzien te worden en je buitenunit moet voldoende zijn om alle binnenunits van gekoelde lucht te voorzien. Je mag op een meerprijs tussen €500 en €1.000 rekenen per extra binnenunit.

Prijs leidingen, koppelingen, opstelbalken, ...

Tenzij je met een split-airco werkt, zullen er ook leidingen en koppelingen aangekocht moeten worden om de buitenunit met de binnenunit(s) te verbinden. Niet dat deze materialen een grote kost zijn maar het loopt wel op als er veel meters leidingen moeten gelegd worden (werkuren + materiaal). Hou hier steeds rekening mee want soms staat het aantal meter leidingen niet in de offerte maar staat er enkele een schatting. Voor de plaatsing van een buitenunit dient met muurbeugels gewerkt te worden.

Installatie van de airco

Het plaatsen van een vaste airco is voor 90% maatwerk. Het breek- en kapwerk dat komt kijken bij het plaatsen van een vaste airconditioning kan niet machinaal gebeuren. Ook als er reeds een forfait van uren in de offerte staat, hou je rekening met een eventuele meerprijs als je veel binnenunits hebt of als de buitenunit moeilijk te plaatsen is. Zo kan het zijn dat er een kraan nodig is om de buitenunit op het dak te plaatsen. Dit is zo goed als nooit opgenomen in een standaardofferte of de prijs van de kraan wordt afzonderlijk vermeld.

Op het internet vind je veel pakketten van airco’s. Zo kan je bijvoorbeeld een vaste airco kopen met o.a. een buitenunit, 3 binnenunits en enkele meters leiding. Dit is natuurlijk kort door de bocht om deze prijs als standaard te nemen. De airco dient nog geïnstalleerd worden. Als je denkt dit zelf te doen dien je ook over de juiste werktools en gereedschappen te beschikken. Een gebrek aan ervaring zal de plaatsing ook niet versnellen. Integendeel.

Een installateur kan de meeste modellen met korting inkopen en deze zo aan de zelfde prijs doorverkopen of zelfs iets goedkoper aanbieden dan op het internet. Geef hier de voorkeur aan! Ook heb je direct minstens 2 jaar garantie* op de plaatsing als je airconditioning door een installateur is uitgevoerd.

De prijs van een airco

Maar als je vaste airco wenst dan kom je meestal uit tussen een bedrag van €5.000 tot €10.000 voor een kleine tot middelgrote installatie. De grotere aircosystemen lopen op tot wel €20.000 en meer. ( volledige woning, kantoor, bedrijf, KMO... ) Voor grote bedrijven is het onmogelijk een schatting van de prijs van een airco-installatie te geven vanwege het maatwerk. Sommige projecten lopen in de honderdduizenden euro’s. Sowieso neem je de prijzen met een korreltje zout en zal enkel offertes vergelijken via een offerteaanvraag je een juist idee geven wat jouw installatie zal kosten.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte