Welke airco kopen: soorten en mogelijkheden

De vraag die rijst als je een airco wenst te installeren, is welke airconditioning kopen. Er zijn namelijk veel soorten en ze hebben elk hun voordelen.

Koelen of warmen?

Wat je je eerst dient af te vragen is wat wens ik met de airco te doen? Moet deze enkel koelen of moet deze koelen en verwarmen? Kies je voor airco met verwarming, dan dien je te kijken naar een warmtepomp-airco. Het voordeel van een warmtepomp-airco is dat de investering die een stuk hoger is dan standaard airco, zichzelf na een aantal jaren terugverdient omdat het een zeer milieuvriendelijke manier van koelen en verwarmen is. Je bespaart jaarlijks op jouw energiefactuur.

Tip: Welke functies verwacht je van een airco? Lees hier onze tips

Mobiele airco kopen of vaste airco

Als je twijfelt tussen een vaste airconditioning of een mobiele airco kopen is het antwoord vrij simpel: koop enkel een mobiele airco als je maximum twee weken per jaar één ruimte wenst te koelen. Mobiele airco’s zijn namelijk ontworpen om noodgevallen op te vangen. Een plotse hittegolf, enkele dagen erg warm weer of je vaste airco die het laat afweten om de één of andere reden. Het voordeel van mobiele airco is de snelheid van installatie en de prijs.

Mobiele airco’s hebben namelijk enkele grote nadelen:

 • ze hebben niet zo veel koelvermogen;
 • de afvoerleiding kan niet goed worden afgesloten;
 • mobiele airco’s maken meer lawaai dan vaste airco;
 • afbreken / installeren / verplaatsen is een heel gedoe;
 • weinig of geen support onderhoud;
 • energieverbruik;
 • ...

Vaste airco kopen

Zelfs als je enkel naar vaste airco-systemen kijkt dan zal je merken dat er aardig veel soorten vaste airconditioning bestaan. Meestal hebben ze een groter koelvermogen en verbruiken minder energie.

Je kan ook kiezen voor een luchtgordijn of raamgordijn al is dit eerder om de warmte buiten te houden of de koelte binnen te houden.

Een VRF airco kiezen

VRF airconditioning kies je vooral als je:

 • heel veel binnenunits nodig hebt; (meer dan 50 binnenunits)
 • sterk koelvermogen nodig hebt; (meerdere buitenunits samen laten werken)
 • op één tijdstip wenst te koelen en te verwarmen;
 • goede support en onderhoud;

Voor privégebruik of bij kleine en middelgrote bedrijven (KMO) zal een VRF-airco bijna nooit een optie zijn vanwege de speciale opstelling en prijs.

Kiezen tussen split-airco en multisplit-airco

In 90 procent van de gevallen kom je bij een vast aircosysteem uit dat met één buitenunit werkt en één of meerdere binnenunits heeft. Als er slechts één binnenunit aan één buitenunit gekoppeld wordt, kies je voor een split-airco. Vanaf het moment dat er twee of meerdere binnenunits geïnstalleerd worden, kom je uit bij een multisplit-airco.

Welke binnenunit kies je bij je airconditioning?

Laat je keuze van een airco niet beïnvloeden door het uitzicht van mogelijke binnenunits. Alle soorten binnenunits zijn beschikbaar bij elke vaste airco. Zo kan je elke vaste airco uitrusten met een wandunit, vloerunit of plafondunit. Probeer wel steeds bij één fabrikant te blijven voor de installatie van buitenunit en binnenunits.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte