Vaste of mobiele airco kopen

De eerste keuze dat je dient te maken als je overweegt om een airco te plaatsen is of je gaat voor een mobiele airco of een vaste airco.

Hoelang gebruik je de airco?

Hier is de beslissing snel gemaakt: gebruik je de airco langer dan 2 weken dan kies je voor een vaste airco. Gebruik je de airco meer dan twee weken dan kies je voor een kwalitatieve airco met functies zoals koeling, ventilatie, verwarming en luchtontvochtiging. Enkel als je de airco gebruikt tijdens een hittegolf of op een ruimte waar normaal niet veel gewerkt wordt zoals een vergaderzaal of hobbyruimte kan je kiezen voor een mobiele airco.

Vergelijkende tabel

Mobiele airco Vaste airco
Meerdere ruimtes koelen 1 of meerdere ruimtes ( multi-split )
Mobiel / verplaatsbaar Vast / niet-verplaatsbaar
Tijdelijk koelen Doorgaand koelen
Normaal koelvermogen Groot koelvermogen
Snelle installatie ( doe-het-zelf ) Professionele installatie
Normale koudeluchtverspreiding Optimale koudeluchtverspreiding
Vanaf € 500 Vanaf € 1.500
Standaard functies Uitgebreide functies ( ventileren, warmen... )
Niet zo energiezuinig Energiezuinig

Waar gebruik je de airconditioning?

Als de airco op verschillende plaatsen kort moet koelen dan is een mobiele airco zeker een goede aankoop. Met andere woorden, als je gewoon even in verschillende ruimtes de hitte wenst buiten te jagen, kies je het best voor een mobiele airco. Zo heb je niet te maken met een dure installatie en kan je direct koelen. Kies op dat moment ook voor een mobiele airco die handig te verplaatsen is. Niet enkel het gewicht maar ook de vorm is hierbij van belang. Mobiele airco zal in een kelderruimte effectieve zijn dan onder het dak van een warme zolderruimte.

Soms is een mobiele airco gewoon niet goed genoeg

In sommige gevallen kan je zelfs niet kiezen tussen mobiele airco of vaste airco omdat een mobiele airco de noden gewoonweg niet kan inwilligen. Op dat moment kies je resoluut voor vaste airco's.

Het gevaar bestaat dat men bij extreme hitte een snelle oplossing wenst en zelf naar de dichtstbijzijnde een doe-het-zelf zaak rent om daar een mobiele airco te kopen. Meestal merkt men na enkele weken dat dit een totaal verkeerde keuze was en dat de mobiele airco na nog geen 100 werkuren reeds aan de kant geschoven wordt...voor een professionele installatie.

Het meest voorkomende probleem waarom een mobiele airco niet zal voldoen is wanneer er veel koelvermogen gevraagd wordt van de airco. Dit gebeurt wanneer:

  • een zolder i.p.v een kelder gekoeld dient te worden;
  • meerdere personen werken in dezelfde ruimte; 
  • een grote ruimte dient gekoeld te worden;
  • de ruimte snel opwarmt door vensters of slechte (dak)isolatie;
  • er veel openingen zijn naar andere ruimtes;
  • als er veel passage en er veel koele lucht verloren gaat wanneer deuren frequent open en dicht gaan;
  • ...

Een ander probleem is als er in de ruimte weinig plaats is voor extra apparaten. Een mobiele airco neemt toch aardig wat plaats in en mag ook niet gekneld staan tussen enkele meubelstukken. Zo zal een klein kantoor, vergaderzaal of living niet gebaat zijn met een mobiele airco. De plaatsing van een aircoapparaat dient aan een aantal voorwaarden te voldoen om er 100% gebruik van te kunnen maken.

Als laatste kan er ook een probleem zijn met de afvoer. Als in de ruimte geen directe afvoer mogelijk is van de warme lucht, kan je geen mobiele airco plaatsen. Enkel een luchtverfrisser met condensbakje (ook wel mobiele airco zonder afvoerbuis genoemd) brengt dan een mogelijke oplossing maar kleine ruimtes warmen nog sneller op dan grote dus raden we ook hier echt wel een vaste airco aan.

Besluit: kies voor een vaste airco

Onze streek wordt warmer en droger met de jaren dus de keuze voor een vaste airco is een verstandige keuze die zich snel terugbetaald want vaste airco’s zijn veel zuiniger dan mobiele airco’s en ze hebben doorgaans een beter koelvermogen. Wat je beslissing ook is, laat je niet misleiden door een kortstondige hittegolf. Je zal op dat moment veel geld uitgeven voor de verkeerde keuze.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte