Waar let je op bij een offerteaanvraag voor een airco installatie?

Het belangrijkste in je zoektocht naar een aircosysteem is het contacteren van de juiste installateurs en fabrikanten. Om tijd te sparen, stel je direct best de juiste vragen in je offerteofferteaanvraag. Wij geven je een aantal tips mee.

Wat wil je doen met de airco?

Als je een offerte via mail aanvraagt dan moeten leveranciers of fabrikanten die de offerte opmaken, welke functies jouw airco-systeem aan moet kunnen. Dient de vaste airconditioning enkel te koelen of moet hij ook ruimtes verluchten, ontvochtigen, verwarmen en ventileren? In sommige gevallen kan het zijn dat je een korte mail terugkrijgt van een leverancier dat dit soort vaste airconditioning niet zijn gamma zit. Dit bespaart beide partijen veel tijdverlies.

Wat moet het koelvermogen zijn van de airconditioning?

 Als je airconditioning te weinig koelvermogen heeft zal je de woning of kantoor nooit goed gekoeld krijgen. Te veel koelvermogen kost je meer zonder dat je baat hebt aan een zwaardere airco. Omdat het moeilijk is om het exacte koelvermogen in te schatten, geef je beter mee in de offerte hoeveel ruimtes en welke ruimtes en hoeveel m² ruimte de airco in totaal zal moeten koelen. Alsook wat de oriëntatie van de ruimtes zijn en hoeveel raamopeningen deze bevatten. Als je bijvoorbeeld vermeldt dat er 3 ruimtes zijn van 20m² en één ruimte van 50m² kunnen veel leveranciers en fabrikanten daar veel uit afleiden.

Ook een ruwe inschatting hoe goed de ruimte geïsoleerd is, zal helpen om een exacte prijs te bekomen. Hoe beter geïsoleerd, hoe minder koelvermogen de airco nodig zal hebben. Geef dit mee in je offerte-aanvraag.

Waar dacht je de buitenunit te installeren

Kies je voor een aircosysteem met buitenunit, dan zal de installatieduur lager en duurder zijn dan dat deze vrij in de tuin geplaatst kan worden. is dit veel sneller gebeurt, en dus ook goedkoper, dan als de buitenunit op het dak van een appartement met 5 verdiepingen moet komen.

Hoeveel binnenunits wens je te plaatsen

Het aantal binnenunits zal bepalen hoeveel leidingen er moeten getrokken worden en welke buitenunit er kan gebruikt worden. Ook de binnenunit zelf kost geld dus het meegeven van het aantal binnenunits is handig voor leverancier/fabrikant. Het is zelf zo dat er veel leveranciers enkel split-airco’s leveren (één buitenunit met één binnenunit). Bij deze leveranciers kan je dus niet terecht als je een vaste airco met meerdere binnenunits (multisplit-airco) wenst.

Tip: je kan besparen op binnenunits door er bijvoorbeeld één minder te kopen maar onthoudt dat je dan meer koeling vraagt aan de resterende binnenunits. Dit kan tot warme plaatsen leiden of een voelbare luchtstroom.

Welke soorten binnenunits moeten er geplaatst worden

Er zijn veel soorten binnenunits en elk heeft haar voordeel en haar prijskaartje. Maar elke soort heeft ook haar eigen installatieproces en bij de ene soort is dit al wat eenvoudiger (vloerunit) dan bij de andere (cassette-unit). Weet dat niet elke binnenunit van hetzelfde soort moet zijn. Je kan perfect een wandunit combineren met een vloerunit of plafondunit.

Hoe zie je de installatie? Alleenstaande woning, rijhuis, appartement, …

Als laatste kan je ook nog even meegeven hoe de woning of het gebouw er uit ziet. De installatie van een vaste airco in een alleenstaande woning is een pak eenvoudiger dan een vaste airco plaatsen in een appartement op het 12de verdiep.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte