Veel gestelde vragen

Ontdek het antwoord op de 10 meest gestelde vragen over airconditioning.
  • Oude airco-installaties durven wel eens uitzonderlijk veel lawaai maken. Met geluidsoverlast en burenruzies tot gevolg. De nieuwste generatie airco's zijn uiterst stille toestellen. Als je een airco koop, let dan op het aantal dB dat zowel de binnen- als de buitenunit produceren. Een stille airco is een airco met een maximum van 30 - 45dB. Lees meer over airco maakt lawaai en stille airco's.

  • Neen. Airco kan je het ganse jaar gebruiken. Een aircotoestel kan meer dan alleen maar lucht koelen. Moderne airco's verversen vervuilde lucht, ventileren de ruimte, ontvochtgen en kunnen in de winter zelfs verwarmen. De airco met warmtepomp is één van de meest uitgebreide luchtbehandelingssystemen voor huizen en kantoren, winkels en magazijnen. Lees meer over airco en verwarming, airco met ventileren.

  • Vooral mobiele en verrijdbare aircotoestellen zijn vooral zichtbaar. Het voordeel is dat je ze kunt verplaatsten en dat ze budgetvriendelijk zijn. Kies je voor vaste airco dan zijn er airco's zoals cassette-airco, vloerairco en wandairco die veel minder opvallen. Wens je bijna niks te zien, dan kan je opteren voor kanaalairco, wat veel in kantoorruimtes en hotelkamers wordt toegepast. Er is enkel een rooster zichtbaar. Valt de binnenunit op, kies dan je voor een designmodel. Ze zijn in verschillende vormen en kleuren te verkrijgen. Lees meer over mobiele airco, wandairco, cassetteairco, designairco en kanaalairco.

  • Inderdaad, airco installeren is niet goedkoop maar je wint je investering op termijn terug. Als je een airco met warmtepomp koopt, kan je je woning of kantoor energievriendelijk koelen en verwarmen. Je haalt voor een stuk de warmte uit de lucht. Als je je warmtepomp ook nog eens combineert met zonnepanelen, bespaar je ook elektriciteit. Uit studies is ook gebleken dat werknemers die werken in een ideale temperatuur een stuk productiever zijn. Airco is zeker en vast een goede investering, het verhoogt de meerwaarde van je woning of kantoor. Is het budget onvoldoende en je wenst te koelen, dan kan je opteren voor de plaatsing van mobiele airco, een luchtkoeler of ventilators. Lees meer over de prijs van airco en de airco-warmtepomp.

  • Neen van airco wordt je op zich niet verkouden als je de airco correct gebruikt en deze regelmatig laat onderhouden. Na verloop van tijd zullen de filters van jouw airconditioning verzadigd geraken waardoor bacteriën de vrij loop krijgen in de lucht rond te circuleren. Zorg er ook voor dat de airco niet rechtstreeks in jouw gezicht blaast. Een goede plaatsing is zeer belangrijk om een optimale koude-luchtstroom te verkrijgen. Zorg er ook voor dat je binnentemperatuur niet minder dan 6° Celcius is dan de buitentemperatuur. Een goede airco regelt dit voor jou. Het voordeel van airco is dat het de luchtvochtigheid naar beneden haalt waardoor je minder gaat zweten. Lees meer over onderhoud van airco, de ideale plaats voor airco

  • Neen, een goed geïnstalleerd airco-systeem zal bijdragen aan een betere leef- en werkwereld. Je leeft en werkt in de ideale temperatuur, de lucht wordt gezuiverd en gefilterd tegen onzuiverheden. Doordat de lucht ontvochtigd wordt, zal je tijdens warme dagen minder zweten waardoor je minder vatbaar bent voor "koudeshock". Dankzij een airco geniet je van een ideale klimaatbeheersing, zeker met slimme airco's.

  • Wie totaal geen breek- en kapwerk wenst, kan opteren voor verrijdbare airco. Je dient dan wel zelf de warme lucht correct te kunnen afvoeren. Wie een split-airco of een multi-split airco installeert moet rekening houden met een binnen- en buitenunit en met een toe- en afvoer. De binnenunit wordt gewoon tegen de vloer of wand gemonteerd. Een andere optie is het plaatsen van airco in het plafond ( vals plafond ) of tegen het plafond. De installatiewerken zijn zeer beperkt, zeker bij nieuwbouw.

  • De nieuwste generatie airco's gebruiken ecologische koelmiddelen ( R290 ) en vormen geen schadelijk effect op de ozonlaag of stimuleren het broeikaseffect. Tijdens het onderhoud kan het zijn dat de airco dient bijgevuld te worden. Dan mogen geen schadelijke gassen gebruikt worden. Minder impact op het milieu kan je ook uitoefenen door de plaatsing van een energievriendelijke airco met warmtepomp of een airco met hoog rendement.

  • Neen, enkel erkende installateurs of bevoegde deskundigen mogen airconditioning plaatsen. Uiteraard mag je zelf mobiele airco plaatsen. Airco's met meer dan 3kg koelmiddel zijn onderhevig aan onderhoud en nazicht. Ze dienen door een bevoegde deskundige minimaal 1x per jaar nagezien te worden. Airco-toestellen met een nominaal koelvermogen van > 12 kW dienen periodiek gekeurd te worden. Lees meer over onderhoud airco's, keuring airco's.

  • Je oude airco-systeem is aan vervanging toe als uitbreidingswerken of reparatiekosten meer zullen kosten dan het economisch voordeel dat je uit een nieuwe installatie haalt. Het is aangeraden je airco te vervangen indien deze een zeer lage energieklasse heeft. ( C of meer ) Je kan de energieklasse aflezen op het energielabel. Sinds begin 2004 is een energielabel voor airconditioning-toestellen verplicht. Het label is van toepassing op 'huishoudelijke' airco-toestellen op basis van lucht-lucht of lucht-water met een koelcapaciteit kleiner dan of gelijk aan 12 kW. Kies bij voorkeur een toestel binnen een energieklasse A of B. Gebruikt jouw toestel nog oude koelmiddelen zoals R22, dan dien je het te vervangen, sinds januari 2015 is het namelijk wettelijk niet meer toegestaan om installaties bij te vullen met het koudemiddel R22.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte