Airco maakt lawaai

Maakt jouw airco te veel lawaai? Last van brommend geluid? Dit kan je er aan doen.

Oude airco's en slecht onderhouden aircosystemen, durven wel eens meer lawaai maken dan hun nieuwe broertjes. Een lawaaierige airco is onaangenaam zeker om in te werken of te slapen. Dit is te wijten aan slecht onderhouden systemen of een slechte installatie. Zowel de binnenunit als de buitenunit dienen periodiek onderhoud te ondergaan. Zo veroorzaakt jouw airco geen geluidsoverlast meer binnenin maar ook niet meer bij de buren.

Tip: Koop indien mogelijk een airco met een maximum van 50 dB(A). Elke 3dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau.

Binnenunit maakt lawaai

Indien de binnenunit te veel lawaai maakt, laat je best een onderhoud uitvoeren door een erkend vakman. Het kan zijn dat de airco-filters verstopt zijn of dat er een mechanisch probleem in de unit aanwezig is met de verdamper. Alles wordt zorgvuldig gereinigd en gedesinfecteerd.

Tip: er wordt aangeraden om aircotoestellen minimaal 1x per jaar te laten onderhouden

Buitenunit maakt lawaai

De meeste gekende klachten van een buitenunit is het uitblaas-geluid van de ventilator en het motor- en compressorgeluid van de unit. Typisch is het zoemen en brommen van de unit dat hinderlijk contactgeluid veroorzaakt. Zeker als de buitenunit op een plat dak of op een houten dakconstructie werd geplaatst. Een slechte plaatsing ligt hier dus aan de oorzaak.

Indien de buitenunit te veel lawaai maakt, dan kan dat ook liggen aan slecht onderhoud. Een buitenunit werkt met een ventilator om zijn warmte kwijt te geraken aan de buitenlucht. Indien door vervuiling de ventilator minder goed werkt, zal hij "beter zijn best" moeten doen om zijn warmte kwijt te geraken. Een airco-toestel wil altijd de gevraagde binnentemperatuur bereiken.

Hoe geluid reduceren

  • dempers vervangen;
  • trillingsisolatie plaatsen;
  • volledige omkasting van de buitenunit;
  • unit verplaatsen naar een betere plaats;
  • ...

Contact- of luchtgeluiden

Grotere airco-installaties durven trillingen doorgeven via de muur of via de lucht. Dit kan zelfs tot bij de buren leiden tot overlast. Hou rekening met de buren en plaats de buitenunit op reglementaire afstand van de perceelgrens.

Stille airco

Moderne airco's zijn fluisterstil en mogen in principe niet meer lawaai maken dan "ruisende bladeren". Als je een nieuwe airco koopt, let dan op het maximum aantal decibels (dB(A)) dat de airco produceert. Kies steeds voor een keurmerk en een A-label airco. De nieuwste generatie airco's zijn stille airco's met een maximum dB(A) van 30.

Installaties met een nominaal koelvermogen van <12 kW zijn niet verplicht om onderhouden te worden. Heeft jouw airco-installatie een groter koelvermogen, dan ben je verplicht een periodieke keuring te ondergaan.

Airco onderhoud nodig?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte