Airco lekt water

Het kan voorkomen dat airconditioning water lekt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om de goede werking van het aircosysteem te garanderen, dient je het probleem zo snel mogelijk aan te pakken.

Airco lekt water na nieuwe installatie

Als het aircotoestel water lekt na de installatie van een nieuw toestel of na een onderhoudsbeurt, dan kan het zijn dat de werken niet goed werden uitgevoerd. Neem direct contact op met de installateur en leg het probleem voor. De installateur dient het probleem op te lossen zonder kosten, want het probleem is te wijten aan een slechte installatie. Bovendien valt dit waarschijnlijk onder de garantie.

Airco lekt water een tijd na de installatie

Om condenswater af te voeren, bevat de binnenunit een waterafvoer naar buiten. Het kan zijn dat er zich na verloop van tijd vuil nestelt in de waterafvoer. Een waterafvoer dat vuilresten bevat blokkeert de afvoer waardoor het niet meer weg kan met lekkage binnen als gevolg.

Een tweede oorzaak kunnen vervuilde filters zijn. De binnenunit van de airco zuigt constant warme aan die vuilresten bevat. Om het aircosysteem beschermen, bevinden zicht binnenin de binnenunit luchtfilters. Het vuil wordt door de filters opgevangen. Als een periodiek onderhoud van de airco uitblijft, raken de filters verstopt waardoor er zich in de filters condenswater vormt. Dat water kan zich langs de voorzijde van de unit een weg naar buiten zoeken.

Vervuiling in het aircosysteem kan ook te wijten zijn aan dode insecten of door de groei van algen. Dergelijke vervuiling kunnen voor problemen zorgen. Een airco onderhoud op periodieke wijze laten uitvoeren is de beste remedie.

Probleem oplossen

Om de blokkage uit de afvoer te verwijderen kan je gebruik maken van een waterstofzuiger. Je plaatst de zuiger aan het uiteinde van de waterafvoer. Indien mogelijk doe je dit aan de buitenzijde, waar de buitenunit zich bevindt. Zo dien je minder rekening te houden met mogelijke vervuiling tijdens de werken. Je dient niet direct een waterstofzuiger te kopen, je kan ook altijd een waterstofzuiger huren. Ben je niet in staat om de werken zelf uit te voeren, of blijft de airco water maken, schakel dan een vakman in. Een vakman kan direct een onderhoud op de ganse installatie uitvoeren. Zo ben je zeker van een goede werking van je airconditioning.

Airco onderhoud nodig?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte