Airco bijvullen

Als je airco niet goed meer koelt, kan dit gelegen zijn aan het feit dat je de airconditioning dient bij te vullen.

Koelvloeistof airconditoining

De unit van jouw koelsysteem is uitgerust met koelvloeistof. Tegenwoordig gebruikt men ecologische koelmiddelen ( R290 ) voor airco's die gelukkig geen schadelijk effect meer op de ozonlaag of broeikaseffect uitoefenen. Koelvloeistof ( koudemiddel ) onttrek warmte via de binnenunit uit de ruimte en geeft de warmte via de buitenunit terug af aan de buitenlucht.

Te weinig koelvloeistof

Door de werking van de airco zal het niveau van koelvloeistof langzaam dalen, dit kan ook te wijten zijn aan eventuele lekkages. Lekkages zorgen ervoor dat er minder druk in het gesloten buizenstelsel aanwezig is. Dit kan leiden dat er gassen ontsnappen uit het toestel. Als er te weinig koelvloeistof aanwezig is, zal de koeling minderen, het rendement verlagen en het koelvermogen van de airco dalen.

Werkwijze koelmiddel airco toevoegen

Koelvloeistof mag alleen toegevoegd worden door een erkend vakman. Eerst wordt het oude koelvloeimiddel en alle vocht verwijderd, vervolgens wordt het toestel op lekkages getest. Bij goedkeuring zal de airco-specialist met een speciaal toestel nieuw koelmiddel onder druk toevoegen tot op het juiste niveau.

Wanneer airco laten vullen?

Je laat het best om de 2 jaar je airco bijvullen door een vakman, doe dit zeker niet zelf. Het kan zijn dat jouw garantie direct vervalt bij een doe-het-zelf tussenkomst.

Bij een normale werking van je airco, hoort het laten bijvullen bij het 2-jaarlijkse periodiek onderhoud van je toestel. Merk je een sterk verminderde koeling of een storing, dan kan het zijn dat je tussendoor een technicus dient te contacteren. Via onze website kan je snel een offerte aanvragen voor onderhoud & herstelling van je aircotoestel.

Prijs airco bijvullen

De prijs zal meestal een onderdeel vormen van het totaal onderhoud van jouw airco.

Airco onderhoud nodig?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte