Wanneer een energetische keuring airco laten uitvoeren?

Airco-installaties die zich bevinden in gebouwen in het Vlaams Gewest zijn onderworpen aan een periodieke keuring of airco audit. Wanneer dien je jouw airco te laten keuren en door wie?

Welke toestellen dienen gekeurd te worden?

Een keuring voor airco-toestellen met een nominaal koelvermogen van > 12 kW moeten regelmatig gekeurd worden. Wanneer de energetische keuring dient plaats te vinden hangt af van het koelvermogen van de installatie en de soort installatie.

Meestal ligt het totale koelvermogen bij particuliere installaties ( mobiele airco  / single-split airco ) ver beneden de 12kW. Ga je een nieuwe installatie laten uitvoeren, bereken dan het koelvermogen van jouw totale installatie om zeker te zijn of vraag raad aan jouw airco-installateur.

Offerte audit / keuring

Wanneer airco keuren?

Nominaal koelvermogen airco Periodieke keuring
> 12 kW en < 50 kW Iedere 5 jaar
≥ 50 kW en < 250 kW Iedere 3 jaar
≥ 250 kW Iedere 2 jaar

Opgelet: Indien verschillende individuele airco's binnen hetzelfde gebouw werden geplaatst, wordt het nominaal koelvermogen opgeteld. Het kan zijn dat hierdoor de periodieke keuring korter zal zijn.

Keuring nieuwe installaties

Nieuwe installaties, het bijplaatsen airco's of het vervangen van een bestaand airco-systeem is onderworpen aan een energetische keuring. Deze dienen te laatste binnen de 12 maanden na de werken uitgevoerd te worden. Het betreft ook aircotoestellen met een nominaal koelvermogen van > 12 kW.

Soort installatie Periodieke keuring
Nieuwe installatie Binnen 12 maand na eerste inbedrijfstelling
Airco bijplaatsen / vervangen Binnen 12 maand

Offerte audit / keuring

Wie mag een energetische keuring uitvoeren?

Enkel een erkende airco-energiedeskundige mag een keuring uitvoeren, je kan hier een lijst vinden. De energetische airco-keuring bevat een controle van de documentatie, controle van een aantal werkingsparameters, een visuele inspectie, en een beoordeling van het correct gebruik van het airconditioningsysteem.

Prijs airco keuren

De prijs van een periodieke keuring is afhankelijk van een aantal parameters zoals het airco merk, koelvermogen, inrichting van de airco-installatie, aantal binnen- en buitenunits, de ligging van de installatie, moeilijkheid van bereikbaarheid, het onderhoudscontract, eventuele bijkomende mankementen enz... Over het algemeen mag je rekenen dat de prijs van een airco keuring oploopt volgens het aantal kW dat de totale installatie bevat.

Voor de keuring van een basisinstallatie vanaf 12 kW mag je rekenen op een kost vanaf € 450. Wij raden aan om een offerte aan te vragen om de juiste prijs van de keuring te weten. Je komt bovendien in contact met een erkende airco-energiedeskundige.

Airco laten keuren?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte