Split-airco: vaste airco met 1 buitenunit en 1 binnenunit

Hoef je niet een volledige woning of kantoor te koelen maar slechts één ruimte? Heb je een centrale ruimte waardoor je met één airco een groot deel van het gebouw kan koelen? Dan is split-airco perfect voor jou. Deze vaste airco is goedkoop, energievriendelijk en stil. Alle voordelen van een split-unit inverter airco op een rij.

Wat is een split-airconditioning?

Zoals je in het woord ‘split-airconditioning’ kan afleiden is deze airco opgesplitst in twee delen: een buitenunit en een binnenunit. Split-airco komt voor bij wandmodellen en vloermodellen. Als je denkt om je mobiele airco te vervangen door een vaste airco dan kies je het best voor split-airconditioning.

De buitenunit neemt de koeling voor haar rekening en zorgt er ook voor dat de binnenunit stiller werkt dan bijvoorbeeld mobiele airco’s.

De buitenunit en binnenunit van een split-airconditioning worden in de meeste gevallen recht tegenover elkaar geïnstalleerd. Elk aan een kant van een muur en verbonden met een luchtkanaal of leiding. Het is echter ook perfect mogelijk om de binnenunit iets verder van de buitenunit te installeren. Deze vergt iets meer leidingen om de units met elkaar te verbinden.

De buitenunit kan rechtstreeks op de buitenmuur opgehangen worden of door middel van verankerde ijzers in de muur. Zorg steeds voor een waterafvoer. Hou voor de buitenunit rekening met eventuele geluidsoverlast voor de buren en of je geen extra bouwnormen moet respecteren ( gemeenschappelijke muur, huurwoning, geklasseerde woning, … )

Vraag advies aan jouw installateur of ga inlichtingen inwinnen bij de gemeente wat mag en niet.

Mobiele split-airconditioning kopen

Er zijn split-airco’s te koop waarvan de binnenunit en/of de buitenunit mobiel zijn. Deze opstelling is perfect te vergelijken met standaard mobiele airco alleen dat de binnenunit veel kleiner is omdat de koeling in de buitenunit plaatsvindt. De afvoerslang is bij een mobiele split-airco ook vervangen door een smallere verbinding. Deze kan ook langere afstanden overbruggen zonder verlies aan koeling.

Een mobiele split-airco neemt binnen niet alleen veel minder plaats in en is eenvoudiger op te stellen in ruimtes die niet direct een uitgang hebben, deze airconditioning maakt ook veel minder lawaai omdat het werk geleverd wordt door de buitenunit. In de meeste gevallen is er enkel een stroomaansluiting nodig voor de binnenunit en is de buitenunit waterbestendig.

Hoeveel kost split-airco?

De prijs van split-airconditioning hangt af van haar opstelling en installatie zoals:

  • één of meerdere binnenunits;
  • installatie binnenunit en buitenunit rechtover elkaar of niet;
  • koelvermogen van de airco;
  • merk en model van de airco;
  • kan de airco ook verwarmen;
  • kan de airco de lucht ontvochtigen;
  • design model of niet;
  • ...

Voor een kwalitatieve split-airco betaal je €1.500 tot €2.000 voor een basisopstelling. In deze prijs is de installatie zo goed als steeds inbegrepen en neemt ongeveer 2 tot 4 uur in beslag.

Singlesplit-airco of multisplit-airco kopen?

Aangezien een split-airco opgedeeld is in twee afzonderlijke delen is het mogelijk om deze vaste airco uit te breiden met extra binnenunits. Heeft je split-airco slechts één binnenunit en één buitenunit spreekt men over een singlesplit-airco. Vanaf het moment dat je twee of meerdere binnenunits koppelt aan één buitenunit spreekt men van een multisplit-airco.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte