Wat is de beste plaats voor jouw airco?

Als je een airco wenst te installeren, dan is het heel belangrijk dat het toestel op de juiste plaats staat. Daar de investering niet gering is zou dit zonde zijn. Enkel door een juiste opstelling zal je pas optimaal genieten van een koele ruimte. Wij geven een aantal tips waar je dient op te letten bij de plaatsing.

Lees eerst de voor- en nadelen van airco vooraleer je overgaat tot de plaatsing van airconditioning. Pas als je overtuigd bent zullen onderstaande tips jouw zeker en vast helpen om een goede plaatsing te garanderen.

Goede geventileerde ruimte voor buitenunit

Wanneer het gaat om de installatie van een airco met buitenunit, letten veel mensen enkel op de binnenunit omdat deze binnenin het meest zichtbaar is. Meestal wordt weinig aandacht aan de plaats van plaatsing van de buitenunit gegeven maar dit is niet onbelangrijk. De buitenunit dient vrij te staan. De afvoer van warme lucht en de instroom van buitenlucht mag in geen geval belemmerd worden door obstakels. Als de warme lucht goed wordt afgevoerd in een goede geventileerde buitenruimte, zal de buitenunit minder warme lucht naar de binnenunit doen stromen. Enkel zo geniet je van een betere koeling en een comfortabele koele ruimte. Bovendien kost dit minder energie waardoor je minder kosten aan koeling dient te spenderen. Lees ook onze tips hoe je de juiste buitenunit koopt.

Meestal wordt een buitenunit op een muurbeugel geplaatst en minder op een plat dak.

Plaats de buitenunit in de schaduw

Om een optimale werking van de buitenunit te garanderen wordt aangeraden om de buitenunit in een schaduwrijke plaats te installeren. Als de unit in de volle zon wordt geplaatst, zal de buitenunit meer energie verbruiken en zal het langer duren om jou binnenin de gewenste temperatuur te leveren. Bovendien dient de buitenunit minder te presteren om een koele luchtstroom te garanderen waardoor er minder slijtage zal voorkomen. De buitenunit in de schaduw plaatsen verlengt de levensduur van jouw airco-installatie.

Plaats je binnenunit niet bij een warmtebron

Tijdens de installatie en plaatsing van de binnenunit, wordt aangeraden om deze niet dicht bij een warmtebron te plaatsen zoals een dakvenster, gloeilamp, oven of verwarmingstoestel. Het kan zijn dat de ruimte zelf voldoende gekoeld is maar door de afgifte van warmte naar de binnenunit dat de airco blijft aanstaan waardoor je niet de gewenste binnentemperatuur bereikt. Plaats daarom de binnenunit op een neutrale plaats, zonder warmtebron of andere luchtstromen ( raam- en deuropeningen ) die de sensoren kunnen beïnvloeden.

Plaats uw binnenunit zo dicht mogelijk

Als je een airco in huis installeert dan wil je een zo goed mogelijke binnentemperatuur op de plaatsen waar je het meest verblijft. In de slaapkamer bijvoorbeeld wens je een optimale temperatuur als je in bed ligt. In het salon wens je een koele ruimte als je tv aan het kijken bent. Op kantoor bijvoorbeeld wens je optimaal te kunnen werken als je aan het bureau zit. Stel daarom de binnenunit zodanig op dat je daar waar je de koeling het meest nodig hebt ze ook krijgt. Zo verhoog je het rendement van de airco en dient deze minder te draaien. Zorg er wel voor dat de airco niet direct koude lucht naar je toe blaast maar eerder de koude lucht goed verdeeld in de ruimte.

Plaats de binnenunit zo hoog mogelijk

Een ruimte zal sneller en beter koelen als de binnenunit zo hoog mogelijk wordt geplaatst. Hierdoor wordt de koude lucht veel beter over de ruimte verspreidt. Het probleem bij mobiele airco's is dat ze veel te laag geplaatst worden omdat ze meestal een afvoer door het raam of Velux nodig hebben. Je bent veel beter af al je een vaste airco laat installeren. Lees onze tips of je het best kiest voor mobiele airco of vaste airco. Kies beter voor plafondairco met installatie op of in het plafond ( cassetteairco ) of voor een airco wandmodel / muurairco om een optimale koeling te garanderen.

Functies van de airco

Afhankelijk van de functionaliteiten van de airco zal de installateur professioneel advies geven wat de beste plaatsing is van de binnen- en buitenunit van jouw airco-systeem. Dient de airco enkel te koelen of dient deze ook te zorgen voor frisse lucht? Dient het toestel te ontvochtigen of te verwarmen... Werk je met meerdere binnenunits, dan wordt elke plaats bekeken wat de beste opstelling is van jouw binnenunit. Het kan ook zijn dat een andere soort airco beter presteert. Grotere airco-installaties zullen uitgerust worden met kanaal-airco of VRF-airco. Vraag raad aan jouw vakman.

Lees zeker ook onze tips over de installatie van airco.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte