Hoe werkt airconditioning?

Sommigen onder ons vragen zich misschien af hoe een airco nu precies een ruimte kan koelen en waarom airconditioning dit zo zuinig kan.

Hoe werkt een airco?

De werking van een airco is vergelijkbaar met deze van je koelkast of diepvries. Het onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten. Voor je koelkast betekent dit de keuken maar voor een airco wordt de warme binnenlucht gewoon naar buiten afgevoerd ( airco met buitenunit of afvoerslang ). De afgevoerde lucht wordt vervangen door koele lucht die werd aangemaakt door de airco.

Hoe koelt een airco de buitenlucht?

Centraal staat een compressor met koelvloeistof. Door de warmte wordt deze koelvloeistof een gas waarin de warmte van de lucht wordt opgevangen. Door dit gas ook nog eens naar een condensor te sturen welke het gas weer een vloeistof maakt, kan de opgeslagen warmte afgegeven worden aan de buitenlucht. Dit proces wordt steeds herhaald zolang de airco aanstaat en werkt.

Luchtvochtigheid en waterdamp

Als de lucht afkoelt, zal ook het aanwezige water in de lucht condenseren. De airco voert dit water ook af naar buiten of slaat het op in een reservoir. Een lagere luchtvochtigheid zal je ook direct een aangenamer gevoel geven want hoe vochtiger de lucht, hoe moeilijk je lichaam kan afkoelen door te zweten.

Airco en warmtepomp: broertjes met omgekeerde werking

De warmtepomp en airconditioning werken op dezelfde manier alleen omgekeerd. Een warmtepomp zal warme lucht in de ruimte stuwen van buitenaf. Sommige airco's of warmtepompen zijn zo ontworpen dat ze dit beiden kunnen. Dit betekend een groot voordeel voor je woning of bedrijf want je dient maar één systeem te installeren.

De buitenunit en koelvermogen van een airco

De buitenunit is verantwoordelijk voor het aanmaken van gekoelde lucht die naar een bepaalde ruimte gestuurd dient te worden. Hoe meer lucht de buitenunit kan koelen, hoe groter de ruimte mag zijn die gekoeld dient te worden. Men spreekt hier over het koelvermogen van de airco of buitenunit. Waar je de buitenunit plaatst maakt niet zo veel uit: aan de muur, op het dak of in de tuin naast de woning. Zolang er maar voldoende buitenlucht via de buitenunit kan onttrokken worden en er geen obstakels in de buurt liggen. Probeer ook objecten te vermijden zoals bomen of struiken. Takken en bladeren kunnen de filters verstoppen waardoor de werking van je airco sterk zal afnemen. Lees meer over de plaatsing

De binnenunit van een airco

De binnenunit van een airconditioning dient vooral om de warme lucht aan te zuigen en de koele lucht door de ruimte te stuwen. Het ontwerp van de binnenunit moet daar ook voor geoptimaliseerd zijn. Je hebt verschillende soorten binnenunits en elk heeft zijn voordeel. Hoe constanter de binnenunit kan werken, hoe minder je de aangemaakte luchtstromen zal voelen omwille van een lagere snelheid van de luchtstroom. Ook de richting en beweging van de luchtstroom is belangrijk. Deze mag geen personen of dieren hinderen en de volledige ruimte rondgaan.

Monoblock airco

Een monoblock airconditioning combineert de binnenunit met de buitenunit en vormt dus één geheel. Dit zorgt er wel voor dat het proces van lucht koelen binnenin plaatsvindt met de nodige decibels tot gevolg. Reken op een geluidsoverlast van ongeveer 50 dB tot 75 dB.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte