Airco voor kantoren: klimaatregeling en koeling voor bedrijven

Een goed klimaat in kantoor of je bedrijf motiveert het personeel en zorgt voor hogere productiviteit. Ook is in sommige ruimtes airco en koeling nodig voor elektronische apparatuur zoals computers, servers en printers. Denk daarom aan airco voor kantoren.

Betere prestaties in gekoelde kantoren

Het is algemeen geweten dat de productiviteit daalt als het te warm of te koud is in een ruimte. Personen in kantoren zitten dan ook nog eens lange tijd stil aan hun bureau waardoor ze sneller te koud of te warm krijgen of dit zo aanvoelen.

Een airco voor kantoren zorgt ervoor dat de kantoorruimte de perfecte temperatuur heeft om in te werken. Het is zelfs verboden om werknemers bloot te stellen aan te hoge temperaturen op het werk. De maximum is vastgelegd op 29 WBGT. Dit komt neer op een normale temperatuur van 32° Celsius als er een luchtvochtigheid is van 75%.

Airco kan in kantoor gerelateerde ruimtes geplaatst worden:

 • kantoorruimte;
 • vergaderzaal;
 • eetzaal;
 • bedrijfsrestaurant;
 • receptieruimte;
 • bedrijfskeuken;
 • magazijn;
 • archiefruimte;
 • ...

Airco voor kantoren regelt de luchtvochtigheid

Hoe meer vocht er in de lucht hangt, hoe warmer het aanvoelt omdat het zweet minder vlot kan verdampen vanop het lichaam. Zweten is de manier van het lichaam om af te koelen. Om de luchtvochtigheid te doen dalen, kan je een airconditioning gebruiken. De airco onttrekt dan vocht aan de binnenlucht en geeft dit vocht af aan de buitenlucht.

TIP: door de binnenlucht te ontvochtigen mag de binnentemperatuur hoger zijn zonder dat het personeel het te benauwd krijgt. Hogere temperaturen betekent dat de airco minder moet koelen en dus goedkoper werkt.

Ventileren is belangrijk

Als mensen het warm hebben, geven ze meer vocht af en zullen ze ook sneller geurtjes afgeven. Ook meegebrachte voedingswaren zullen sneller stinken in het kantoor. Door het kantoor te ventileren verwijder je automatisch deze geurtjes en is het steeds aangenaam het kantoor binnenwandelen voor personeel en klanten. Airco's hebben een ingebouwd ventilatiesysteem dat ook werkt tijdens er gekoeld of verwarmt wordt.

Soorten airco voor kantoorruimtes

Kleine kantoorruimte koelen

Werk je in een kleine kantoorruimte, dan kan je kiezen uit 2 soorten airco's: mobiele airco en mono-split airco's. Voor de koeling van kleine werkruimtes volstaan goedkope oplossingen. Het voordeel van de mobiele airco is dat het koelvermogen meestal volstaat voor 1 ruimte, bovendien kan je de verrijdbare airco ook gebruiken in andere ruimtes. De tweede soort airco is de mono-split of single-split airco. Deze bestaat uit één buitenunit en een binnenunit. De binnenunit kan je perfect aan de kantoorwand ophangen. Als je niet kan kiezen, dan kan je onze tips nalezen.

Kantoorruimte onder het dak koelen

Gebruik je een zolderruimte als werkruimte dan heb je een paar mogelijkheden om de ruimte koelen. Aangezien zolders die net onder het dak gelegen zijn zeer warm kunnen worden, dien je een airco-systeem te kiezen dat voldoende koelvermogen heeft. Daarom zijn mobiele airco's niet de beste oplossing. De lucht afvoeren via een dakraam blijft lastig. Kies voor de koeling van een zolder beter voor een single-split airco via een wandmodel of voor een vloerconsole.

Kleine bedrijfsruimte koelen

Een kleine bedrijfsruimte koelen doe je het best via opbouw plafondairco of inbouw airco in een vals plafond, ook wel cassette-airco genoemd. Het voordeel is dat cassette-airco veel minder zichtbaar is dat het opbouwmodel.

Bedrijfsruimte met maximum 5 te koelen ruimtes

Wens je tot 5 verschillende ruimtes te koelen, dan kies je het best voor multi-split airco. Het systeem bestaat uit 1 krachtige buitenunit en 5 binnenunits. De binnenunits kunnen bestaan uit een wandmodel, vloermodel of plafondmodel. Het voordeel van een multi-split systeem is dat je elke unit andere prestaties kan toedienen zoals verwarmen, koelen, ventileren en ontvochtigen.

Grote kantoorruimtes: + 5 ruimtes

Vanaf 6 ruimtes in grote zakelijke gebouwen kan je kiezen voor VRF-airco. De installatie bestaat meestal uit verschillende airco-modellen. Elke binnenunit kan afzonderlijk bediend worden. Meestal wordt ook geopteerd voor kanaalairco omdat de installatie van binnenunits te duur uitvallen.

Koeling voor kantoorapparaten

Ook verschillende apparaten werken minder goed of vallen uit als het te warm wordt. Een kleine printerruimte of serverruimte / datacenter die niet gekoeld is, kan problemen geven. Zelfs als een printer blijft functioneren zal de inkt minder goed pakken, papier krullen of vervormen. Ook desktop computers, laptops en smartphones leiden onder de warmte. Ze verbruiken meer en je krijgt ook meer kans op onderbrekingen of schade (harde schijven, moederbord, .. ) omdat de interne ventilatoren de toestellen niet meer koel kunnen houden. 

Waar let je op bij de keuze van een airco op kantoor

Er zijn enkele handige richtlijnen bij het kopen van zakelijke airco:

 • aantal te koelen ruimtes;
 • benodigde functies ( koelen / verwarmen / ontvochtigen / ventileren...);
 • kies een airco-configuratie met voldoende koelcapaciteit;
 • kies voor energiezuinige airco;
 • kies voor stille airco;
 • is er een onderhoudscontract  / support bij defect inbegrepen;
 • ...

Als er een groot temperatuurverschil is tussen binnen en buiten tijdens bijvoorbeeld een hittegolf waar het buiten 37° Celsius is en binnen op kantoor 22° Celsius kies je best voor een overgangsruimte. Een groot temperatuurverschil kan bij sommige personen een thermische shock uitlokken. We praten dan over een temperatuurverschil van meer dan 10° Celsius.

Zorg ook dat het personeel de juiste kleding mee heeft of stel deze ter beschikking. Als het buiten meer dan 35° Celsius is draagt men meestal maar een t-shirt maar voor een ruimte van 22° Celsius is dit misschien net te weinig.

Onderhoud & keuring zakelijke airco's

Je wil niet dat mensen op je kantoor ziek worden of dat de airco niet afdoende functioneert. Nog meer dan in de privésfeer is een degelijk onderhoud van  professionele airco-installaties nodig. Tijdens het onderhoud worden vooral de koelvloeistof en de aircofilters grondig nagekeken door een bevoegde deskundige. Weet ook dat airco-installaties met meer dan 3 kg koelvermogen een airco keuring dienen te ondergaan. Lees meer over het onderhoud

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte