Vloerairconditioning

De eenvoudigste manier om een airco te plaatsen is werken met vloermodellen. Vloerunits zijn snel en eenvoudig te installeren en geven een aangename koelte. Wij bespreken alle voordelen van vloerairco op een rij.

Wat is een vloerairco?

Je kan vloerairconditioning vergelijken met een klassieke verwarmingsradiator. Bij een vloermodel wordt een aircotoestel of vloerconsole zo dicht mogelijk bij de grond geplaatst. Onderaan het vloermodel wordt de warme lucht opgenomen om bovenaan het model koele lucht af te geven. Door hun lage plaatsing krijg je een aangename luchtstroom in de ruimte zonder dat deze luchtstroom hinder veroorzaakt. Deze soort airco heeft geen buitenunit maar wel een luchtafvoer naar buiten toe.

Soorten vloerairco

Airco aan de muur ophangen

Aangezien een vloermodel dicht bij de grond geplaatst wordt, is de installatie snel voldaan. Je kan kiezen om het vloermodel aan de muur of wand te bevestigen zodat je een zwevend effect krijgt. Het voordeel van een ophanging is dat je onder het toestel kan stofzuigen of vegen. Sommige modellen kan je zowel aan de wand en het plafond ophangen. Aangezien de console zichtbaar is in je interieur, zin deze in zeer mooie modellen beschikbaar zodoende ze passen in jouw interieur.

Airco op de vloer plaatsen

Je kan ook opteren om een vloermodel gewoon op de vloer te plaatsen i.p.v. op te hangen. De meeste vloerunits wegen nog geen 20 kg en kunnen dus op elke vloer geplaatst worden zoals stenen vloeren, parket, linoleum vloeren of vinylvloeren. Dit is bijzonder handig als je ruimte in valse wanden opgebouwd werd of als je muur niet voldoende draagkracht heeft ( gyprocwanden ). Een airco produceert steeds minuscule trillingen wat de belasting hoger maakt. Met een staande vloerunit heb je zekerheid dat je wand of muur niet beschadigd wordt en dat de trillingen niet doorgegeven worden.

Wegwerken achter valse wand

Het is ook mogelijk om de (vloer)console weg te werken in of achter een valse wand. Het voordeel is dat de airco niet meer zichtbaar is. Er wordt enkel nog een rooster geplaatst om de koude lucht te verspreiden.

 

 

Extra functies van een vloerairco, vloerunit of vloermodel

Natuurlijk is het belangrijk dat je een ruimte kan koelen met een airco maar als je dan toch binnenunits plaatst, kunnen deze units misschien beter ook enkele andere functies leveren die je nodig hebt in de woning, kantoor of bedrijf. We denken bijvoorbeeld aan de ruimte ventileren.

Ventilatie is bij grote renovaties en nieuwbouw verplicht omdat binnenlucht steeds meer vervuild geraakt. Deze vervuiling komt er omdat we onze woningen beter isoleren en de binnenlucht dus niet goed meer wordt afgevoerd. Met een ventilatiesysteem wordt het ventilatieprobleem volledig opgelost. De meeste aircosystemen brengen automatisch gezonde buitenlucht binnen waardoor je geen afzonderlijk ventilatiesysteem meer nodig hebt.

Wist je dat een groot deel van je gevoel van warmte afhangt van de luchtvochtigheid? Hoe droger de lucht is, hoe beter we hogere temperaturen kunnen verdragen. Dit is direct ook de reden waarom veel aircotoestellen de lucht ook ontvochtigen. Dit vocht moet echter ook kunnen afgevoerd worden dus kijk zeker goed op zowel de buitenunit als binnenunit of dit kan.

TIP: vraag bij je offerte voor airconditioning direct naar eventuele extra functies die mogelijk zijn binnen het gamma van de leverancier of installateur.

Verwarmen en koelen: de vloerairco warmtepomp

Als je een airco wenst wil je misschien niet dat daarnaast ook nog eens verwarmingselementen aanwezig zijn in de ruimte of wil je gewoon werken met één systeem dat zowel kan koelen en verwarmen. De voordelen zijn:

  • slechts één systeem dus één systeem te onderhouden;
  • alles is te sturen met één bediening; (app, afstandsbediening, … )
  • geen gebruik van lokale fossiele brandstoffen zoals mazout of gas;

Als de airco ook kan verwarmen wordt deze meestal een airco warmtepomp genoemd. De koeling van ruimtes gebeurt dan op een actieve manier. Dit wil zeggen dat de warmtepomp de lucht actief afkoelt. Als je enkel de koelte uit de bodem of water gebruikt wordt dit passieve koeling genoemd. Dit verschil is belangrijk om aanspraak te maken op verschillende premies voor warmtepompen.

Hoeveel kost een vloerairco?

Als je de installatie en bijbehorende buitenunit niet meerekent, kost een airco vloerunit tussen de €400 en €1.500. De prijs is afhankelijk van de functies en koelvermogen van de installatie. Ook de installatie zelf is vrij goedkoop te noemen want buiten wat breekwerk voor de aansluiting naar de buitenunit toe, zijn er geen zware werken nodig.

Airco plaatsen?

Vergelijk hier de prijzen via één offerte-aanvraag. Start uw offerte